30.08.2020.

Maja Per in Jošt Lapajne kraljevala na kronometru na Bukovco, tekmi Pokala Slovenije

Maja Per in Jošt Lapajne kraljevala na kronometru na Bukovco, tekmi Pokala Slovenije
Rekordna udeležba in nov rekord proge na 8. gorskotekaškem kronometru na Bukovico, tekmi niza Pokal Slovenije
 
JOŠT LAPAJNE IN MAJA PER KRONO KRALJA BUKOVCE
 
Griže pri Žalcu, 29. avgust, 2020 – Na 6. gorskotekaškem kronometru Bukovca 2020 se je ob sploh prvi tekmi niza Pokala Slovenije v gorskih tekih sta bila izboljšana dva rekorda. V udeležbi s 87 tekmovalci in nov rekord proge Bukovca (1600 m, 260 m višincev), ki ga je postavil Jošt Lapajne, tekač TSK Idrija.
najhitrejše mladinke – Klara Zupanc Korošec, Maja Per in Eva Močnik
 
To je bila sploh prva tekma iz niza Pokala Slovenije v gorskih tekih v letu 2020. Gre po udeležbi in tradicijo doslej najmanjšo in najmlajšo prireditev, a se je tokrat izkazalo, da to v tej dobi vse preraste.  6. GORSKOTEKAŠKI KRONOMETER NA BUKOV'CO je privabil rekordno število udeležencev. Kar 87 nas je bilo na štartni črti. Predvsem veseli veliko mlajših, ki se jim je tekma šteje v ta prestižni niz Pokala Slovenije. Izborna je bila tudi konkurenca, kar je najbolj pokazala ura.
 
Jošt Lapajne, ki je na tekmo pripeljal desetino svojih varovancev tekaškega smučarskega kluba Idrija, se je za zmago moral zelo potruditi. Dosegel je čas 8:23. Tako kot na Vzponu na Široko mu je bil zgolj z 12 sekundami zaostanka v boju na časovno daljavo tesno za petami Klemen Španring. Tudi atlet AK Slovenska Bistrica je bil hitrejši od dosedanjega rekorda Bashirja Rezaia (9:07)  . Ob tem sta bila še dva mladinca Maj Pritržnik in Tim Breznikar, lanski zmagovalec, zelo blizu dosedanjemu rekordu.
 
Maja Per, serijska zmagovalka v mlajših kategorijah, se je po daljšem obdobju zmagoslavno vrnila na gorskotekaške stezice z absolutno (11:58) in mladinsko zmago. Ženski rekord Lucije Medja (10:57) v vročem in soparnem vremenu ni bil ogrožen. Drugo mesto absolutno je pritekla Sara Bilban, zmagovalka kategorije U16 in tretje Klara Zupanc Korošec, ki si je lastila rekord pred Lucijo Medja.
 
Množična udeležba je zagotovo navdušila prizadevne člane TD Savinjčan. Še enkrat znova se je potrdilo, da so krajši vzponi na priljubljene razgledne točke pravi način za popuralizacijo teka.
najhitrejši mladinci Maj Pritržnik, Klemen Španring in Tim Breznikar
 
ŽENSKE
1.Maja Per AK Domžale 11:58
2.Sara Bilban TK Šmarnogorska N. 12:15
3.Klara Zupanc Korošec TK Šmarnogorska. N. 12:33
4. Gaja Leban Jež (ŠD Nanos) 12:33,
5. Tjaša Radej (ŠD Blanca) 12:50
MOŠKI
1.Jošt Lapajne TSK Idrija 8:23 (nov rekord)
2. Klemen Španring AD Sl. Bistrica 8:35
3. Maj Pritržnik TSK Lima 9:26
4. Tim Breznikar (AK Brežice) 9:32
5. David Vogrin (Kamnik) 9:38
Vsi rezultati (klik)
 
Zmagovalci

Poročilo z Bukov'ce se nadaljuje spodaj

Zmagovalka Maja Per

Zmagovalec Jošt Lapajne

posnetek s prireditve