22.12.2020.

Mojca Koligar in Timotej Bečan proglašena za naj gorska tekača 2020

Mojca Koligar in Timotej Bečan proglašena za naj gorska tekača 2020

Podelitev priznanj najboljšim gorskim atletom na sedežu AZS

Mojca Koligar in Timotej Bečan na Atletski zvezi Slovenije proglašena za naj gorska tekača leta 2020

TUDI V LETU 2020 TIMOTEJ BEČAN IN MOJCA KOLIGAR

Mojca Koligar je sloves najboljše gorske tekačice ponesla tudi izven meja in zagotovo najbolj zaznamovalo tekaško sceno v gorah v sezoni 2020. Tako kot Timotej Bečan v moški konkurenci. Na najpomembnejšem domačem tekmovanju na 41. teku na Šmarno goro je utrdila sloves najboljše na domači sceni z lepo mednarodno zmago in dvojčkom z zmago na Rekordu Šmarne gore.

Niz uspehov na mednarodnih tekmah je navdušujoč. Na Vertikal Nosego  je morala priznati premoč nekdanji svetovni prvakinji in trikratni svetovni podprvakinji Valentini Belotti. Na 32. Memorialu Partigiani Stellina v Susi nad Torinom, ki je veljal za italijansko državno prvenstvo je pritekla šesto mesto in kot najhitrejša tuja tekačica dobila mesto v vseh objavah v specializiranih italijanskih medijih. V izborni konkurenci je na PizTriVertikal v italijanskem Malonnu pritekla tretje mesto za najboljšo gorsko tekačico vseh časov Avstrijko Andreo Mayr in Italijanko Erico Ghelfi. Dan kasneje je dodala četrto mesto na FlettaTrail v Mallonnu. Mojca Koligar je tudi zmagovalka Vertikal KM Col de Lana, atraktivne preizkušnje v italijanskih Dolomitih v bližini Arabbe. Skupaj z najboljšo mlado tekačico Nušo Mali sta odlično tekli tudi Trofeo Vanoni, najbolj ugledni štafetni tekmi v Italiji z dolgo tradicijo. Le sekundo sta zaostali za zmagovalnim odrom. Mojca je dosegla osmi čas med posameznicami. 

Timotej Bečan je tudi v nepredvidljivi sezoni 2020 ohranil sloves najboljšega gorskega tekača. Za njim je nekaj zelo uspešnih mednarodnih tekem, ob tem pa je bil najboljši tudi na najpomembnejši domači tekmi na teku na Šmarno goro. Postavil je tudi najboljši poznan čas teka na Triglav. Na 41. teku na Šmarno goro, ki je bil vrhunec domačih mednarodnih tekmovanj, je prepričljivo osvojil nov naslov državnega prvaka, v izborni mednarodni konkurenci pa pritekel peto mesto. Pred njim so bili Francoz Syvain Cachard, ki je slavil tudi na nekaterih italijanskih klasikah, Eritrejec z nemškim potnim listom Filimon Abraham in še vedno aktualni svetovni prvak Cesare Maestri. Dan prej je na Rekordu Šmarne gore pritekel tretje mesto in popravil najboljšo slovensko časovno znamko na ljubljanski Triglav na 11:12.

Timotej Bečan je pustil opazen vtis tudi izven meja. Še posebej se je izkazal na štafetne tekmovanju Trofeo Vanoni. V Morbegnu je postavil najboljši čas dneva, slovenski štafeti (Timotej Bečan, Jošt Lapajne, Gašper Bregar) pa pomagal priteči 6.mesto. Izkazal se je tudi na nekaterih drugih italijanskih klasikah, na PizTriVertikal v italijanskem Melonnu je bil osmi. Prav tako osmi na Trofeo Nosego. Timotej Bečan je v deželi pod Triglavom največ pozornosti žel s tekom na Triglav. Z doline Krme na vrh Triglava je pritekel v uri in 26 minutah, kar je najboljši doslej znan čas.