02.07.2019.

Petnajsterica pripravljena za odhod v Zermatt

Petnajsterica pripravljena za odhod v Zermatt

V nedeljo bo v švicarskem gorskem turističnem središču Zermatt 18. izvedba evropskega prvenstva v gorskem teku. Tudi s 15 slovenskimi reprezentanti. Izbrani so bili na izbirni tekmi na teku na Ratitovec v začetku junija.

»V Zermatt gredo vsi predvideni tekmovalci,« je sestavo potrdil strokovni vodja reprezentance Boštjan Novak. Med člani bodo Slovenijo zastopali Timotej Bečan, Miran Cvet, Gašper Bregar in Luka Kramarič, med članicami Mojca Koligar, Barbara Trunkelj, Mateja Kosovelj in Klara Ljubi, mladinke Nuša Mali, Špela Gonza in Zoja Levec, ter mladinci Klemen Španring, Tine Habjan, Nejc Uršič in Aljaž Luznar.

»Tako močnih članskih ekip že dolgo nismo imeli,« je pred petkovim odhodom v Švico optimističen Novak. »Mojca je med posamezniki naš najmočnejši adut. S pripravljenostjo, ki jo je kazala od balkanskega prvenstva, Ratitovca, na mednarodni tekmi v Bad Ischlu in na domačih tekmah v primerjavi s tekači, bi lahko bila blizu najboljšim, » izpostavlja Novak, ki pa ne želi izvajati dodatnega pritiska s konkretnimi napovedmi.

Pod Matterhornom, kjer bo po prvenstvu v Kamniku 2017 (Godič – Velika planina) znova na vrsti disciplina navzgor, bo trasa na veliki nadmorski višini. Start članske trase je v Zermattu, 1604 metre visoko, torej na višini Velike planine, cilj pa po 10 km na višini 2579 metrov visoko, torej še za gasilsko lestev višje od Grintovca. »Velika nadmorska višina bo zagotovo prvenstvo naredilo še posebej zahtevno. Nekateri, kot naprimer Mateja Kosovelj so o tem razmišljali in to vključili v zadnje priprave,« dodaja Novak.

prijavljeni za EP (lista)

Za EP so reprezentanti izbirali različne načine priprave. Več v naslednjih objavah.  

Tu je nekaj zbranih podatkov, kako so pripravljalni junij izkoristili nekateri reprezentanti.

tekaški festival ob Soči (konec tedna)

TEK NA VITRANC