15.06.2019.

Petri in Marku Tratniku kraljestvo maratonskih stezic po gorah okoli Podbrda

Petri in Marku Tratniku kraljestvo maratonskih stezic po gorah okoli Podbrda

PETRI IN MARKU TRATNIKU KRALJESTVO PODBRDA IN OKOLIŠKIH STEZIC

Marko in sestra Petra Tratnik sta prevzela kraljestvo Podbrdo Trail Running Festival in osvojila tudi naslov državnih prvakov v gorskem maratonu. Zmagala sta na kraljevski originalni razdalji GM4o. Marko je s časom 4,13:09 minut zmagal s prednostjo skoraj 15 minut. Drugo mesto je krog iz Podbrda, čez Črno prst in Poreznom pritekel Aleš Debeljak (4,27:43) in tretje smučarski tekač Domen Potočnik (4,30:35). Za Simonom Strnadom in Marjanom Zupančičem, ki sta v Podbrdu že zmagala, je kot šesta v času 4,40:48 pritekla že Petra Tratnik, predlani 4.na SP. Barbara Trunkelj je držala obljubo o nastopu in traso zmogla v času 5 ur, kot štirinajsta absolutno. Katja Kegl Vencelj je s tretjim mestom utrdila sloves rekorderke Slovenska planinska pot – direkt. Četrta in peta sta GM pretekli Mihaela Tušar in Andreja Godec. V cilju 125 maratoncev in 44 maratonk, 25 jih je še pod oznako 'dnf'.
REZULTATI 42 km – http://remote.timingljubljana.si/gm4o/gm.aspx
MINI GM s 40 udeleženci v mlajših kategorijahhttp://remote.timingljubljana.si/gm4o/mini.aspx

celotni rezultati (klik)

Za Petro Tratnik bo morda najbolj zanimivo vprašanje o motivaciji? Zakaj se je tako gnala, saj je bila prva zasledovalka daleč zadaj? Je lovila rekordno znamko? »Na tej progi sem sicer pred dvema letoma odtekla dobrih 11 minut bolje, a so bile takrat temperature precej nižje kot danes. V teh pogojih sem tako z rezultatom kot časom zadovoljna. Tudi uvrstitev v absolutni moški konkurenci je visoka. Je pa res, da je marsikateri dober tekač manjkal na startu. Se pa z uvrstitvijo nisem obremenjevala. Cilj mi je bil začeti umirjeno, teči brez težav do vrha prvega vzpona in tako priti tudi do Hudejužine. To mi je uspelo. Za vzpon na Porezen sem pa vedela, da brez težav s krči ne bo šlo, a sem kljub temu tudi ta odsek uspela odteči in prehoditi kar hitro in si s tem nabrati še dodatno prednost. Lahko rečem, da kakšne hude krize med tekmo nisem imela, in mi bo tako ostala v lepem spominu. Še toliko bolj, ker se je poleg mene, na najvišjo stopničko z odličnim tekom uvrstil tudi brat Marko,« je Petra nizala svojo in družinsko zgodbo.

Seveda bo zanimivo, ali bo Petra tako kot leta 2017 prav z odličnim GM4O napovedala pohod na svetovno prvenstvo, kjer je bila tistega leta v Italiji četrta. Letos je svetovno novembra v Argentini? »Argentina me zanima, bom pa videla, saj je do takrat še daleč po času in kilometrih. Zaenkrat nimam kakšnih posebnih ciljev. Lahko rečem, da mi je z vipavskim trailom in današnjo tekmo prvi del sezone odlično uspel. Ti dve tekmi sem imela nekako v planu. Sedaj bo "pasalo" malo tekaškega premora in regeneracije potem pa gotovo pride na spored še kakšna tekma

Barbara Trunkelj je malce kolebala o nastopu, naposled pa držala obljubo organizatorjem, čeprav je tudi EP čez tri tedne v Zermattu velik izziv. »Šlo je v redu, nisem imela večjih težav med tekmo, je pa Hudajužna res “huda”,« je vtise z GM4O zbirala podprvakinja še v drugi gorskotekaški disciplini.  »Vreme nam je nekje do polovice kar dobro služilo, je bilo malo oblačno, vmes tudi nekaj kapljic dežja, potem ravno na naslednjem vzponu je pa postalo zelo soparno. Noge so kar zdržale, nič ne pečejo, kakšne bodo posledice jutri, pa bom videla. V cilju sem bila izmučena. Mislim, da najbolj od sonca, bila sem dehidrirana, a sem kar hitro prišla k sebi.«
Podbrdo slovi po srčni izvedbi. »Sama tekma zelo dobro organizirana, imeli smo 17 postojank s hrano in pijačo, veliko navijačev. Zelo lepa tekma s prečudovitimi razgledi,« je pohvalila Barbara.

najhitrejših pet: Marko Tratnik, Aleš Debeljak, Domen Potočnik, Simon Strnad in Marjan Zupančič (zraven Dušan Dakskobler, general Podbrdo trail running festival in Dušan Papež, predsednik Združenja za gorske teke)

DOMEN POTOČNIK

Domen Potočnik je bil do konca marca še aktivni smučarski tekač član reprezentance, sedaj je zaplul v trenerske vode. Bron na DP v gorskem maratonu je poseben dosežek. Najprej smo mu zastavili temo rezultat? "Čudno, da si me najprej vprašal glede rezultata. Bom jaz začel rajši kar pri najpomembnejši zadevi. Organizaciji in vzdušju. Popolno. Se vidi, da vsi ki sodelujejo pri organizaciji delajo z veseljem in navduśenjem. Trasa super, postojank, ki jih je bilo neomejeno, obložene, z vsem raznim kar tekač poželi. Tudi v vaseh, skozi katere smo šli, je bilo pogosto, da so nas domačini pozdravili, zaigrali kakšno domačo in nam ponudili dobrote. Res lepo doživetje," je bil navdušen tekač z Gorij.

                Trplenje je prestavil drugo poglavje GM4O….." Bilo bi perfektno, če ne bi bilo tako težko. Ampak zakaj bi se pritoževal, saj nihče nikogar ne sili na tako tekmo in se sam odločiš, da greš. Kar pa se tekme tiče, smo začeli umirjeno, tudi spust iz Črne prsti sem preživel, potem pa trpel do Hudajužne, kjer se je 'sufferfest' šele začel. Tako težko že dolgo ni bilo. Ni se mi še zgodilo, da bi imel kdaj toliko krčev. 95% sem bil, da ne bom prišel na Porezen, kaj šele do cilja. Zato sem večinoma hodil in se vmes raztezal. Od Porezna mi je uspelo, da sem še odtekel. Nikoli ni prijetno, ko te nekdo prehiti na vrhu in si rečeš, samo še spust bi oddelal, a je tudi to potrebno. Tekma je od štarta, do cilja in bila sta dva hitrejša. Po vsej veretnosti bi me prehitel tudi Aleš, a se mu je vmes obnovila poškodba. Ni mi vśeč edino to, ko pogledam na stravo in vidim, da imam v klance nenormalno slabše čase kot pred leti (ne mislim sekunde ampak par minut). Očitno bom moral izbrisati stare aktivnosti, da bom konkurenčen tistemu, ki je najbolj pomembno. Samemu sebi."

Skupaj je teklo več kot 350 tekačev in tekačic, od tega jih je z rezultatom v cilju 326. Od Tega 84 na Graparskem trimčku, 272 na GM4O, 40 na Mini GPM in 41 v cilju Utra traila….

MARKO TRATNIK
iNTERVJU Z ZMAGOVALCEM
Marko, vodil si doberšen del celotne trase, kako je šlo?
Do Črne prsti smo šli v skupini, katere tempo je narekoval Marjan Zupančič, nekaj nas mu je kontrolirano sledilo. V spustu do Hude južne sem si nabral prednost, ki se je do cilja lepo stopnjevala. Pogoji so bili težki, vročina, sopara, čez Porezen sem imel težave s krči. Z rezultatom sem zadovoljen.

 

Kakšen je bil motiv?
Moj dober prijatelj, kateremu v celoti poklanjam ta dosežek.

Letos si v odlični formi, je skrivnost uspeha dobra zima?
Bazo sem si vsekakor nabral čez zimo, saj sem veliko tekel na smučeh. Glede na letošnjo skromno količino snega pa je bil teren ugoden tudi za tek na prostem. Moram pa na tej točki omeniti tudi ženo, ki vseskozi strpno sprejema vse moje "tekaške shode", odrekanja ter primanjkljaje, ki jih treningi in tekme potegnejo za sabo.

 

Kakšni so cilji naprej?
Trenutno malo tekaškega počitka, potem pa bo nove načrte sproti zarisal čas.

najhitrejših pet gorskih maratonk: Petra Tratnik, Barbara Trunkelj, Katja Kegl Vencelj, Andreja Godec in Mihaela Tušar