30.09.2021.

Po letu 1979 prvič zgolj čez Šmarno goro

Po letu 1979 prvič zgolj čez Šmarno goro
Tek na Šmarno goro 2021
ZGOLJ ČEZ ŠMARNO GORO, CILJ V DOLINI
Letošnji 42. tek na Šmarno goro bo prvič v zgodovini brez Šmarne gore. Brez cilja na romarski izletniški gori nad Ljubljani. Prvič po letu 1979 bo brez cilja, ki je izziv mnogim tekačem, pohodnikom izletnikom. Sobotni tek (2.oktober) bo ob spremembah vseeno sodil za vrh svetovne lestvice WMRA in lepim nagradnim skladom.
 
ROCEN IN KAPELICA
Mednarodni 42. tek na Šmarno goro, ki sodi v niz mednarodnih tekov WMRA, bo s štartom in ciljem v Tacnu (Rocen). S tem se bodo organizatorji TK Šmarnogorska naveza izognili tegobam glede zahtevnih omejitev. Zaradi tega so tudi odpovedali najbolj atraktiven kratki gorski tek v regiji – Rekord Šmarne gore.
 
PODALJŠANA TRASA
Daljša proga bo tako vodila čez Grmado in Šmarno goro s ciljem v dolini. Tek bo torej s plati teka navzdol še bolj zahteven in še malce daljši. Z desetih kilometrov, kot je desetletje Šmarnogorska klasika, se bo tek podaljšal na 11,5 s skupnimi 630 metri višinske razlike vzponov in spustov. Za mlajše kategorije, katerih tek velja za državno prvenstvo navkreber, bo cilj sredi gore, pri Kapelici.
 
110 +
Predprijave so končane, na seznamu je 110 tekačev v vseh starostnih kategorijah. Nekaj tekačev in tekačev bo seveda še dodanih z mednarodne izmenjave, ki jo ima Tomo Šarf, ki je še vedno na vrhu seznama glavnih organizatorjev. Brez tuje mednarodne udeležbe, ki zaznamuje najbolj znan slovenski gorski tek izven meja Slovenije, zagotovo tudi letos ne bo. Tek na Šmarno goro je bil lani proglašen za "Greatest race of all time". Žal bo letos izgubil vsaj del te markantnosti, ki ga ima tek zaradi vzdušja in ambienta na vrhu Šmarne gore.
 
 
TIMOTEJ BEČAN (+ NJEGOV REKORD)
Med slovenskimi tekači bo glavno ime zagotovo Timetej Bečan, četrti s svetovne lestvice najboljših gorskih tekačev WMRA. Tek na Šmarno goro tudi sodi za niz točk za to lestvico. Timotej Bečan bo kar sam kot svoj osebni izziv danes v četrtek ob 18.00 nadomestil tudi Rekord Šmarne gore.
Mladi Klemen Španring se je znova odločil, da ne bo tekel v svoji mladinski kategoriji, pač pa gre med odrasle. K Gašperju Bregarju in ostalim, ki se bodo podili za Bečanom. Mojca Koligar, Tina Klinar, Lucija Krkoč, Špela Gonza je vrh prijavnega seznama za tekačice.
Kar 40 odstotkov prijavljenih je v otroških kategorijah do U16, kar je razveseljiv podatek.