04.10.2021.

Na 42. izvedbi teka na Šmarno goro Timotej Bečan in Lucija Krkoč

Na 42. izvedbi teka na Šmarno goro Timotej Bečan in Lucija Krkoč
42. tek na Šmarno goro
 
TIMOTEJ BEČAN IN LUCIJA KRKOČ KRALJEVALA NA ŠMARNI GORI
 
Tacen, 2.oktober – Timotej Bečan in Lucija Krkoč sta zmagovalca 42.teka na Šmarno goro. Na spremenjeni trasi s ciljem v Tacnu sta Bečanu sledila Klemen Španring in Gašper Bregar, eden redkih tujcev Italijan Roberto Fregona je bil na četrtem mestu pred Simonom Aličem.
 
Lucija Krkoč je še enkrat znova pokazala, zakaj je ena najboljših slovenskih gorskih tekačic vseh časov, še posebno na Šmarni gori. Po desetih letih je znova na vrhu. Po letu 2011 je tokrat ponovila zmago brez močne mednarodne konkurenca, ki je bila skoraj vsa leta značilnost najbolj ugledne mednarodne tekme v sloveskem prostoru. Drugo mesto je pritekla Varineja Drašler in tretje Špela Gonza, ki sta imeli čast stopiti na zmagovalni oder ob Primorki. Petra Tratnik, Tina Klinar, Klara Ljubi so bile četrta, peta in šesta v Tacnu.
 
Skupaj je na teku na Šmarno goro teklo 159 tekačev in tekačic, od tega kar 77 v kategorijah do U16.
 

 
 
 
NAJVEČJA PREDNOST V ZGODOVINI TEKA“Proga je bila kljub spremembi super. Je podobno razgibana kot standardna, le da je še nekoliko več spusta, sta pa obe zahtevni. Si pa seveda želim, da bo v prihodnje cilj ponovno na vrhu, saj gre le za tek na in ne po Šmarni gori. Predvsem na zadnji strmini je običajno vzdušje posebno,” je Timotej Bečan opisal tek do zmage (48.44), ki je pred Klemenom Španringom zmagal s prednostjo 2:24 minute. Gašper Bregar je zaostal 2:50.
Bečanova prednost je največja prednost doslej v vsej zgodovini teka. Klemen Španring je še mladinec, letnik 2002, in bi lahko tekel na krajši progi (8,5 km), kjer je zmagal Aljaž Luznar.
 
 
????Atletska zveza Slovenije,  Peter Kastelic
 
 
 
PO DESETIH LETIH
Danes je še lepše stati na najvišji stopnički kot pred desetimi leti, saj vem, da je zdaj veliko več ovir za treninge kot takrat. Proga mi je ustrezala, saj mi spusti ležijo, čeprav bi danes verjetno zmagala tudi s ciljem na vrhu,” je dejala zmagovalka, mama dveh otrok, ki se očitno ponovno vrača v resni trenažni proces: “Z družino je težko načrtovati, tako da treniram bolj po občutku. Želja je, vendar bom videla, koliko bo čas dopuščal.”
 
 
Od leta 2000 je niz absolutnih slovenskih zmag med tekačicami naslednji – Ines Hižar (2003), Petra Majdič (2004), Mateja Kosovelj (2005), Mateja Kosovelj (2006), Lucija Krkoč (2011), Mateja Kosovelj (2012), Mojca Koligar (2020),
 
Timotej Bečan je na Šmarni gori ponovil slovensko zmago prvič po letu 2008, ko je zmagal Mitja Kosovelj.
 
 
 
 
 
Tek je štel tudi za državno prvenstvo v gorskih tekih za mlajše kategorije deklic do U16 V kategoriji U16 sta zmagala Jaka Marinko, sicer smučarski tekač in Sara Bilban (oba Šmarnogorska naveza), v kategoriji U14 sta bila najhitrejša Maj Repovž (Sevnica) in Zoja Per (Domžale) ter v kategoriji U12 Žan Dremelj (Domžale) in Kiara Blatnik (Blanca).
več o teku na strani AZS (klik)
 
 
Športno društvo Blanca

 
Timotej Bečan