19.10.2019.

Pokal Slovenije GT; več tekačev kot lani, mladi, tujci, mlade tekačice,

Pokal Slovenije GT; več tekačev kot lani, mladi, tujci, mlade tekačice,

Letos je v pokalni niz Pokala Slovenije v gorskih tekih štelo osem različnih prireditev. Za mlajše kategorije vseh osem in za starejše pet. Skupaj je na vseh prireditvah, ki so štele za pokalni niz (Vertikal Čaven, Tek k sv. Primožu, Tek na Ratitovec, GM4O – Podbrdo trail festival, Tek na Grintovec, Kotredež trail, Kronometer Bukovca, Tek na Šmarno goro) je sodelovalo 393 tekačev in tekačic. Številka je enaka kot leta 2017, ko je bila najvišja v preteklih letih. Ob tem je za več kot sto tekačev in tekačic večja kot lani.    POKALNA RAZVRSTITEV 2019

TEKAČICE

Letos je od skupnega števila 393 različnih udeležencev pokala tekmovalo 31 odstotka tekačic. Lani 35 odstotkov. Pokal SLovenije (točkovanje na povezavi)

Lanska posebnost, ko je bilo v mlajših kategorijah kar 53 odstotkov deklic in mladink, ter 47 odstotkov dečkov in mladincev, se letos ni ponovila. Letos je bilo razmerje obrnjeno 45 – 55 v prid moške populacije.

MEDNARODNA ZASEDBA

Tri prireditve z najbolj številčno tujo udeležbo so Tek na Šmarno goro, ki šteje tudi v niz Svetovnega pokala WMRA, Tek na Grintovec in Podbrdo Trail festival. To so ob teku na Ratitovec del železnega dela koledarja Pokala Slovenije.

 Na Šmarni gori je bilo 63 tujcev (29 odstotkov), v Podbrdo na vseh trasah od ultra, GM4O maratona do krajših skupaj 36 (10,3 odstotka) in na Grintovcu 31 tujcev (11 odstotkov).

Za mlade je najbolj zanimiva očitno Šmarna gora. Zelo slabo vreme je zdesetkalo udeležbo mladih na Vertikal Čaven. V skupnem številu udeležencev so na Šmarni gori mladi prispevali 29 odstotkov, kar je zelo lepa šteilka. Zelo dobra se je izkazala tudi odločitev, da v pokal štejejo tudi Tek k sv. Primožu (Kamnik) in Kronometer Bukovca (Žalec). 

IZKUŠENI

Letos je bila drugič dodana kategorija 60 +. Za leta gre. Udeležba se viša. Letos se je podvojila v primerjavi z lani. Od skupnega števila vseh pokalnih udeležencev jih je bilo letos v pokalnem nizu skupaj že sedem odstotkov. Lani pet odstotkov ob manjšem številu skupnih udeležencev.

Trideset tekačev in tekačic se je udeležilo vseh oziroma so izpustili zgolj eno prireditev. Številka je podobna kot lani.

SLOVENSKI POKAL

Zagotovo prireditev v sklopu Pokala Slovenije v gorskih teki dobi del pomembnosti in prepoznavnosti. Vsaj v primerjavi s podobnimi prireditvami prireditve kot so Tek sv. Primožu, Vertikal Čaven, Kronometer Bukovca in Trail Kotredež pridobijo. Tudi glede kakovosti tekmovalne zasedbe je razlika več kot očitna. V ospredju vseh pokalnih tekem so vedno najboljši gorski tekači in tekačice v Sloveniji. V povezavi s tem je že dlje časa mogoče opaziti trend, da zelo močna konkurenca odvrne del bolj rekreativnih tekačev in tekačic, ki so na drugih manj uveljavljenih lokalnih tekih v istem okolju v ospredju. Še posebej, če je v istem terminu še katera tekaška prireditev v bližnjem okolišu. 

Lestvica Super Pokal Sloveniji (na povezavi) brez dvoma odraža kdo je kdo v slovenskem gorskem teku.