30.05.2019.

Ratitovec za naslove prvaka in reprezentanco

Ratitovec za naslove prvaka in reprezentanco

Tek na Ratitovec je poleg teka na Grintovec z najbolj pestro in imenitno zgodovino med klasičnimi gorskimi teki. Pot iz Železnikov do Krekove koče na Ratitovcu, 1642 metrov visoko, se v 10,8 kilometra dvigne za 1184 metrov. Gre za enega najbolj markantnih tekov v Sloveniji, s spoštovanja dolgo zgodovino. Letos bo že 24. izvedba. Tek je v letu 2015 veljal za Svetovni pokal/World mountain running cup. Tistega leta je zmagal najhitrejši z uvodne letošnje tekme v Annecyu v Franciji Škot Andrew Douglas, ki je s časom 1,01:40 doslej tudi najhitreje pretekel pot z Železnikov do Krekove koče. Lani je tek veljal za veteransko svetovno prvenstvo. Najboljša časa sta dosegla Miran Cvet (1,02:22) in Mojca Koligar (52:04). Letos bodo tekačice sploh prvič tekle na najdaljši razdalji. 

Tek je kar sedemkrat zapored v zadnjih desetih letih veljal tudi za naslove državnih prvakov in to v sezonah 2010-2016. Iz teh let je zanimiva tudi primerjava s časi. Seveda bo to zanimivo tudi letos, ko tek znova šteje za Prvenstvo Slovenije v disciplini navkreber v mladinski in članski kategoriji. Hkrati bo to tudi pregledna in izbirna tekma za nastop na evropskem prvenstvu, ki bo 7. Julija v Zermattu v Švici. Mikavno prizorišče je še toliko večji motiv za dober nastop na teku na Ratitovec, saj odpira vrata za nastop četverice članov in članic, ter mladink in mladincev v Švici čez dober mesec dni.

Motor prireditve Brane Čenčič (foto 2009, Metod Močnik)

 • PRED PRVENSTVOM
 • Timotej Bečan, lanski prvak na Golteh, je konec tedna tekem na uvodni tekmi svetovnega pokala in z osmim mestom dokazal veljavo, čeprav zaradi okoliščin ni zmogel pokazati kaj zmore.
 • Miran Cvet je domači kralj Ratitovca. Slovenec ga še ni prehitel v dobi 2014-2018. Lani je z 1,02:22 dosegel najboljšo časovno znamko slovenskih tekačev na enega lepših razglednikov Spodnjih bohinjskih gora. Za generalko je Cvet z rekordom zmagal na kamniškem teku na Stari grad
 • Marko Tratnik je pred tednom zmagal na teku na Špičasti vrh iz Zadloga (Črni vrh nad Idrijo).  Bil je hitrejši od Simona Aliča, enega specialistov teka na Ratitovec.
 • Jošt Lapajne je tudi eden iz vrste tihih favoritov, ki bi lahko lahkotnih nog zmogel zahteven vzpon
 • Luka Kovačič, če pride, je pripravljenost pokazal na Vertikalu Krvavec, kjer je bil Simon Alič drugi. Je Tratnik v nedeljo prehitel Aliča zaradi utrujenih nog bo pokazal Ratitovec.
 • Mojca Koligar je glede na pokazano v zadnjem obdobju verjetno na tej trasi zelo težko premagljiva. Če balkanska prvakinja ne bo ubranila naslova, bo to presenečenje. Zagotovo ima visoke ambicije zastavljene do Zermatta.
 • Petra Tratnik je bila na Špičasti vrh celo četrta v absolutni konkurenci.
 • Se Mateja Kosovelj, kraljica slovenskega gorskega teka, lahko vrne prav na Ratitovec? Trasa s tekom navkreber ni kruta do tveganja poškodb. Zermatt!
 • S popotovanja po Aziji in na izziv Ratitovca, bo morebitni preskok za Barbaro Trunkelj, gorsko tekačico leta 2018.
 • Na Ultra trailu v Vipavski dolini je večno vzdržljivost potrdila tudi Lucija Krkoč. Pride tudi na Ratitovec, ki bi lahko bil tek tekov v naših gorah zadnjih let?
 •  

Prvaki v preteklih letih na DP navkreber.

2018 – Timotej Bečan, Mojca Koligar (Golte)

2017 – Miran Cvet, Tina Klinar (Krvavec)

2016 – Miran Cvet (1,03:24), Ana Čufer (Ratitovec)

2015 – Miran Cvet (1,04:46), Lucija Krkoč (Ratitovec, svetovni pokal)

2014 – Miran Cvet, Neja Kršinar (Ratitovec)

2013 – Mitja Kosovelj (1,05:26), Mateja Kosovelj (Ratitovec)

2012 – Gašper Bregar (1,08:20), Neja Kršinar (Ratitovec)

2011 – Simon Alič,  Valerija Mrak (Ratitovec)

2010 – Simon Alič (1,07:07), Mateja Šuštaršič (Ratitovec)

2009 – Sebastjan Zarnik, Valerija Mrka (Grintovec), Ratitovec Kosovelj, Kosovelj (foto)

2008 – Simon Alič, Daneja Grintovec (Grintovec)

2007 – Simon Alič, Simona Žabjek (Grintovec)

več informacij o teku na AK ŽELEZNIKI (klik)