29.10.2018.

Slovenska štafeta 18. v Morbegnu

Slovenska štafeta 18. v Morbegnu

"To je prava gorskotekaška preizkušnja, tako na vzponu kot na spustu," je Jošt Lapajne zatrdil po 61. tekmovanju štafet za Trofeo Vanoni v Morbegnu, kjer je skupaj z Miranom Cvetom in Simonom Strnadom pritekel 18. mesto. Legendarna tekma v Morbegnu velja za eno najbolj spoštovanih izven tekmovalnega koledarja velikih tekem koledarja WRMA z najstarejšo neprekinjeno tradicijo in na kateri so tudi slovenski tekači in tekačice pisali nepozabne zgodbe. Letos je bilo v Morbegnu še toliko več emocij, saj je pred časom svoje poslanstvo dokončal eden od organizacijskih duš prireditve Gianpietro Botta. Letos je sodelovalo kar 152 štafet, kar je zgovoren podatek o 'Morbegnu'..

Zmagali so Francozi (rezultati) najboljša italijanska štafeta je bila šele šesta. Pred izkušeno slovensko štafeto z dvema tekačema 50 plus so bile še štafete iz Španije, Velike Britanije in Češke. Med posamezniki je najboljši čas dosegel Čeh Jan Janu, ki je z mesta na hrib do kapelice župnika Vanonija in nazaj v dolino pretekel kot edini pod 30 minutami. Miran Cvet je dosegel 45.čas dneva (34:10), Simon Strnad 124. čas (37:28) in mladi Jošt Lapajne 23.čas dneva (32:50). Zanimivo, da je Cvet vzpon pretekel s 17.časom, Lapajne pa 25. Navdol pa je bil Jošt (30.čas) kar 1:45 minute hitrejši od Cveta in še pet sekund več od Simona,

"Že takoj po štartu sredi mesta sledi vstop v brutalen klanec, ki se konča po dobrih treh kilometrih. Nato sledi vratolomen spust do cilja – letos na ekstremni blatni podlagi. Glede na vloženo sem s svojim prispevkom k ekipnemu rezultatu zelo zadovoljen. Vesel sem, da sem bil suveren v obeh segmentih proge, saj sem pravo razliko naredil šele na spustu. V Morbegno se še vrnemo," je nastop opisal Lapajne, ki je kot tretji mož slovenske štafete dosegel celo peti čas predaje in 23. čas dneva. Za primerjavo, rekorder Šmarne gore Alex Baldaccini je dosegel 19.čas.

foto Simon Strnad in www.corsainmontagna.it