26.10.2018.

Ob šestdeseteletnici tudi slovenska štafeta v spomin Botti

Ob šestdeseteletnici tudi slovenska štafeta v spomin Botti

Miran Cvet, Simon Strnad in Jošt Lapajne bodo zastopali Slovenijo na 61. tradicionalnem tekmovanju štafet v Morbegnu v Italiji. Tekmovanje za Trofeo Vanoni velja  za eno najstarejših tekmovanj v gorskih tekih z neprekinjeno tradicijo. Ugledna prireditev ima ne samo legendarni status, pač pa bi že lahko poimenovali v gorskotekaško svetišče. Še posebej letos se prepletajo zgodbe. Pred kratkim je življenjsko poslanstvo dokončal Gianpietro Botta, eden od organizacijskih duš prireditve. Tekmovanje je sicer posvečeno spominu na mestnega župnika Vanonija.

Tek z mesta v hrib do kapelice in nazaj (rekord ima Alex Baldaccini – 29:28 min) je tudi zaradi slikovite in atraktivne trase, z jasno razumljivo traso, prav gotovo poseben motiv. Veliko uveljavljenih tekačev si želi prav v Morbegnu pustiti svojo sled. Na enem najbolj cenjenih tekmovanj izven okvira velikih EP in SP so tudi slovenski tekači pisani v izjemno lepi luči. Tudi zato so bili organizatorji veseli, da bo na startu tudi slovenska štafeta in ji namenili pozornost (beri italijansko gorskoteaško stran corsa in montagna).

Vrhunec slovenskih nastopov v Morbegnu je bil leta 2013, ko so vse presenetili Peter Oblak, Mitja Kosovelj in Gašper Bregar. Zgodbo izpred petih let je zapisal Peter Kastelic (klik).