20.08.2018.

Slovenski štafeti druga in tretja v Collini

Slovenski štafeti druga in tretja v Collini

Mlajša slovenska štafeta gorskih tekačev Timotej Bečan, Luka Kovačič in Matic Plaznik je na 56. Štafeti treh koč v Collini v Karnijskih Alpah pritekla drugo mesto. Izkušenejša trojka Miran Cvet, Mitja Kosovelj in Gašper Bregar pa so bili tretji!!! Takega ekipnega uspeha doslej na največjem gorskotekaškem tekmovanju v Karnijskih alpah še ni bilo.Izjemen slovenski dan so v Karnijskih Alpah na najbolj legendarni tekmi štafet z izjemno tradicijo z osmim mestom dopolnili Simon Alič, Jošt Lapajne in Aleš Žontar.

Tekma štafet v visokogorju Karnijskih Alp na meji z Avstrijo je speljana po zelo zahtevnem skalnatem svetu in velja za eno najbolj cenjenih. O tradiciji je zgovorna že število izvedb (56.) in udeležba 122 štafet, kar je glede na zahtevnost terena zelo visoka številka. Med 23 ženskimi štafetami je bila slovenska štafeta diskvalificirana. Med petimi moškimi so tekli še Graparji in naveza Francija Teraža (KGT Papež-23.mesto), ki ima v vasi nad Forni Avoltri zagotovo najdaljšo zgodovino nastopov.

Slovenski zmagovalni oder – foto FB Franci Teraž

56. TEKMA ŠTAFET

Trasa je zelo slikovita. V prvem delu iz vasi Collina (1230 m) sledi vzpon do koče Lambertenghi Romanin (1970 m), v drugi predaji sledi spust in vzpon čez del stene visokega Cogliansa do koče Marineli (2112 m), tretji del je divji spust v 6 kilometrih do cilja v vasi Collina. V prvi predaji je Timotej Bečan dosegel tretji (32:05), Miran Cvet peti čas (razlika v sekundah, 32:12) in deveti Simon Alič (35:14). Luka Kovačič je bil v svoji alpinistični predaji tretji (27:03), Jošt Lapajne četrti (27:30) in Mitja Kosovelj (27:49), ki se je s tem po dolgi odsotnosti vrnil na tekmovalno sceno, pa peti čas. Kosovelj je bil član zmagovite štafete leta 2011, ko sta bila zraven še Alič in Boštjan Hrovat. Navzdol je Gašper Bregar (četrti čas,16:52 ) lovil Matica Plaznika (sedmi čas, 17:35), Aleš Žontar (18:32) je izkusil še eno divjo gorsko preizkušnjo s 13.časom dneva. Partner Teraža in Mirka Janjatoviča Aljaž Božič (18:21) je dosegel deveti čas zadnje predaje in bo v naslednji izvedbi zagotovo iskan partner močnejšim zasedbam.

Slovenski štafeti je premagala italijanska trojka Dolce Nord Est, zmagali so tretjič zapored. Pred Slovenci so imeli 1:42 oziroma 1:53 minute prednosti. Druga štafeta je prejela denarno nagrado 450 evrov, tretja 330 in osma 120 evrov. OP.

 

V Collini je tekmovala tudi slovenska ženska trojka: Sara Stopar, Sara Durn in Sindis Čufer. Dosegle bi 13. mesto (2,05:30 skupni čas), ampak so bile zaradi prenizke starosti Sare Durn (16 let) po prihodu v cilj diskvalificirane.

http://www.3rifugi.com/index.html  spletna stran organizatorja

Timotej Bečan je tekmovanje v Collini znova fasciniralo. »Tekma v Collini je nekaj posebnega. V osnovi že zgolj zaradi tega, ker je štafetna in daš zato tudi nekaj več od sebe. Poleg tega nam je lepo vreme letos odprlo izjemen pogled na tamkajšnjo pokrajino. Tekma je bila zame zelo težka. Z Miranom sva imela zopet napet boj. Ujel me je na strmini in rekel sem si, da se ga moram držati. Povprečna naklonina druge polovice proge je precej velika, zato sem se pošteno namučil. Skupaj sva malo pred vrhom ujela še enega tekmeca in na ciljnem vzponu po cesti mi je uspelo izstisniti še malo globlje v moje zaloge energije in predati Luku kot tretji. Svoje delo je opravil odlično, svoje pa je naredil še Matic s svojim norim spustom. Hvala fantoma za borbo. Veseli smo bili drugega mesta.«

Luka Kovačič, parter v štafeti Slovenije A,  je dodal:« V Collini gre za zelo zanimivo, razgibano štafetno tekmo, ki za vrhunski rezultat zahteva popolno ekipo. Druga predaja mi je pisana na kožo. Gre za relativno zahtevno poplezavanje ( ob srčnem utripu 190 udarcev), v katerem pa sem nekako doma in zato v tem delu lahko pridobivam. Tako mi je uspelo zadržati uvrstitev in nadaljevati vrhunsko delo Timoteja, ki pa ga je nato le še nadgradil Matic. Kapo dol obema. Gre za tekmo v kateri uspeh dosežejo vsi trije. Ni pomembna le kvaliteta posameznika, ekipa šteje. Glede sestav štafete je imel besedo Edvin Kosovelj, ki je sestavil dve enakovredni ekipi. Tako je nadokazal, da mu selektorska vloga zares leži. Kakorkoli bi premešali sestavo štafet, bi bili za zmago prekratki, drugo in tretje mesto je maksimalen izkupiček.