15.10.2019.

Šmarna gora je bil praznik tudi za mlade tekače, Lucija Medja hitreje kot Anamarija Lampič

Šmarna gora je bil praznik tudi za mlade tekače, Lucija Medja hitreje kot Anamarija Lampič

Tek na Šmarno goro je vsako leto tudi zelo imenitna preizkušnja za vse mlade tekače. Prava mala parada gorskih tekačev in tekačev. Za najhitrejše pa velika čokolada Goranjka največja trofeja leta. Šmarna gora je tudi dober pregled na potencial in nakazuje trende.

Zmagali so Maj Repovž (mlajši dečki), Tjaša Radej (mlajše deklice), Jure Mikuž (dečki), Gaja Leban Jež (deklice), Maj Pritržnik (starejši dečki U16) in Lucija Medja (U16). V mladinski konkurenci so bili v ospredju trije tujci, kot četrti pa najhitrejši Slovenec Nejc Uršič in med mladinkami Britanka Dickinson pred Špelo Gonza in Nušo Mali.

Številčno je bila udeležba v dveh kategorijah večja v primerjavi z zadnjimi leti. To sta kategoriji dečkov U14 in starejših deklic U16.

Lucija Medja je bila med mlajšimi edina, ki je ponovila lansko zmago. Dvojne zmage so na Šmarni gori dokaj redke.  Zadnji trije s tako dvojno čokolado Martin Močnik, Maja Per in Nika Dobovšek letos niso tekli. »Letos sem tekla 12 sekund hitreje kot lani,« je bila ponosna atletinja AK Radovljica in smučarska tekačica TSK Bled. Čas Lucije Medja 13.44 na tej isti progi je za dve sekunde boljši kot je leta 2010 tekla Anamarija Lampič, kot najhitrejša doslej tega desetletja.

Skupni zmagovalci Pokala Slovenije v mlajših kategorijah so Kiara Blatnik (Blanca, U12), kjer se je vseh tekmah skupaj razvrstilo 28 tekačic. Gaja Leban Jež je zmago na ŠG potrdila med deklicami U14. Med starejšimi deklicami je Klara Zupanc Korošec, TK Šmarnogorska naveza, z več tekmami nabrala več točk od Loti Rotar in Lucije Medja. Špela Gonza (AD Štajerska) je v napetem dvoboju mladink zbrala več točk od Nuše Mali.

Luka Močnik je zmagovalec med mlajšimi dečki U12, čeprav na zadnji tekmi ni tekel. Skupaj je sodelovalo 38 tekalčev. Med dečki U14 je Tanej Fatur (AK Postojna) za 15 točk prehitel Žana Šubica. Odločalo je zgolj to, kdo bo prej na Šmarni gori. V TSK Lima so ponosni na Maja Pritržnika, zmagovalca med U16 kategorije starejši dečki. Med 15 uvrščenimi mladinci je zmagal Klemen Španring, čeprav na zadnji tekmi ni tekel. Drugi je Nejc Uršič.

POKAL SLOVENIJE na povezavi