11.07.2020.

Teku na Šmarno goro zveneč naziv Največja prireditev vseh časov

Teku na Šmarno goro zveneč naziv Največja prireditev vseh časov

Mednarodna zveza za gorski tek WMRA (World mountain running association) je nekaj zadnjih tednov na svoji spletni strani izbirala Naj gorskotekaško prireditev vseh časov. Zmagovalka svetovnega spletnega izbora je TEK NA ŠMARNO GORO.  V angleščini se to glasi »the greatest-mountain-race-of-all-time«, kar bi se v slovenščini res najbolje slišalo »naj gorski tek na svetu«.

To je zjemno priznanje za najbolj poznano in uveljavljeno gorskotekaško prireditev v Sloveniji. Hkrati je to priznanje za slovenski gorski tek, slovensko atletiko, slovenski šport in Slovenijo.

Štirideset izvedb je pustilo opazne sledove tudi v svetu.

V izboru je bilo 24 prireditev  – dolge preizkušnje: Mount Fuji Ascent, Sierre Zinal, Three Peaks Race, Kepler Challenge 60k, Mount Kinabalu International Climbathon, Giir Di Mont, Canfranc Canfranc, Jungfrau Marathon, Pikes Peak Marathon, K42 Argentina.

klasične preizkušnje: La Montee Grand Ballon, Snowdon International, Hochfelln Berglauf, Smarna Gora, Challenge Stellin, Kitzbuhel Hornlauf, Skala Opp, Drei Zinnen, Mount Washington Road Race, Grossglockner Berglauf, Schlickeralm Lauf, Trofeo Vanoni.

Tomo Šarf je na o izboru zapisal "V konkurenci 24 tekov s celega sveta smo zanesljivo »najmanjši tek« tako po številu udeležencev kot po proračunu in nenazadnje po velikosti (višini-razsežnosti) naše Gore, ki (na srečo) ne omogoča masovne prireditve. Pa vendar smo zmagali! Naš Tek ima dušo, za našim Tekom stoji ekipa, ki ga je »skatapultirala« na prvo mesto prvega izbora za »naj gorski tek« na svetu, kar bo ostalo zapisano v zgodovino gorskih tekov na svetu. Zmagali smo z veliko prednostjo več kot 1000 glasov pred Patagonskim tekom K42, kar je več kot je katerikoli drugi tek dobil v glasovanjih do finala.

V imenu ekipe Šmarnogorskega teka se vam iskreno zahvaljujem za vztrajno podporo.

Hkrati vas vabim, da se na kakršen koli način udeležite 41.Teka na Šmarno goro, ki bo v soboto, 10. oktobra 2020. Letošnji tek bo sploh nekaj posebnega, saj ga bomo izvedli skupaj z Rekordom Šmarne gore, ki po v petek, 9.oktobra popoldan. Ob tem želim poudariti, da sta obe prireditvi namenjeni tako vrhunskim gorskim tekačem kot rekreativcem in rekreativkam vseh starosti – in seveda navijačem!

Še enkrat hvala vsem in nasvidenje jeseni,

več na WMRA

nekaj vtisov s prireditve, ki so po delčkih zaznamovale štirideset izvedb