08.11.2021.

Timotej Bečan tretji na svetovni lestvici gorskih tekačev

Timotej Bečan tretji na svetovni lestvici gorskih tekačev

Z zelo uspešno sezono na mednarodnem terenu je Timotej Bečan tretji na svetovni lestvici WMRA

BEČAN TRETJI NA WORLD RANKING 2021

Čeprav bo slovesna uradna razglasitev najboljših na svetovni lestvici gorskih tekačev šele ob koncu leta, pa aktualna lestvica ob začetku novembra in ob koncu vseh pomembnih tekmovanj v Evropi že kaže realno stanje svetovne lestvice WMRA (https://ranking.wmra.info/).

Timotej Bečan je po zaslugi izjemno uspešne sezone, katerega vrhunec je bilo tretje mesto na tekmovanju Pokala narodov v Chiavenni, na tretjem mestu tudi na svetovni lestvici. Pred njim sta le Italijan Henri Aymonod in Kenijec Geoffrey Gikuni Ndungu , tik za njim Eritrejec Petro Mamu in Američan Joseph Gray.

Bečan je kot šesti končal niz svetovnega pokala, dodatne točke dobil kot zmagovalec Šmarne gore in še na nekaterih mednarodnih tekmah. Aymonod je zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala, Geoffrey Gikuni Ndungu je bil tretji. (svetovni pokal ) Bečan se je še posebej odlikoval kot vsestranski tekač na vseh terenih, od strmih vertikalov do tekov navdol, kar je bilo glede na profil deloma odločilno tudi na Pokalu narodov.

Svetovna lestvica je v taki obliki uvedena sicer še prvo leto v popolni obliki, a že zelo dobro odraža razmerja na sceni.

MOJCA KOLIGAR BLIZU TOP10

Zelo dolgo v prvem delu leta je bila povsem pri vrhu tudi Mojca Koligar, novembra je na 17. mestu po tem točkovanju. Lestvica upošteva dosežke zadnjega leta, slovenska tekačica pa je imela lep kapital še iz leta 2020, koledar tekmovanj 2021 pa ji je šel na roko, ker je bilo več vertikalnih preizkušenj, kjer je le Avstrijka Andrea Mayr edina vedno pred njo. Ker je Mojca v drugem delu sezone tekme s hitrimi in spučajočimi odseku povečinoma izpuščala, seveda ni bilo pričakovati, da bo ostala povsem pri vrhu.

Izmed drugih slovenskih tekačev in tekačic, je potem najvišje Nuša Mali (60. mesto, 34. točk). Ob polovici te sezone je bila v juniju celo na petem mestu!, a je zaradi poškodbe morala izpustiti drugi del sezone, potem ko je pritekla tretje mesto na balkanskem prvenstvu v gorskem teku in zmagala na 25. mednarodnem teku na Ratitovec.

Z nastopi v zaključku sezone jo je skoraj ujela vrstnica Špela Gonza (65. mesto, 31 točk). Njen najbolj odmeven dosežek je zagotovo 4. mesto na Trofeo Vanoni v Morbegnu, kjer je zaostala le za drugo in četrto s svetovne lestvice, ter mlado Italijanko. Prav svetovna lestvica omogoča, da dobimo bolj realno sliko kakovosti tekmovanj in hkrati kvaliteto nastopajočih, in v primeru Špele in Morbegna je to dober primer.

Med svetovno stoterico so med 88. in 92. mestom  še Tina Klinar (22 točk), zmagovalka Šmarne gore Lucija Krkoč (20 točk), Maša Jamnik in Urša Trobec (vse 20 točk). Med tekači so izven najboljše stoterice Andi Mamič (117. mesto), in denimo Luka Kovačič (157. mesto).

svetovna lestvica (klik)