27.08.2019.

Triatlon Jeklenih že 35 let vpliva na podobo gorskega teka

Triatlon Jeklenih že 35 let vpliva na podobo gorskega teka

Luka Tavčar in Ajda Radinja zmagovalca ob 35 letnici TRIATLONA JEKLENIH. Prireditev v Julijcih je skozi leta pomembno vplivala na podobo gorskega teka. Najtežja vzdržljivostna preizkušnja v Julijcih je veliko pripomogla, da je širša populacija tudi na gorski tek začela gledati kot na dejavnost, ki jo človek zmore brez 'čudaštva'. Tek v gorah je dobil podobo ljudskega športa. PREMAKNIL JE MEJE MOGOČEGA PRI ŠIRŠI LJUDSKI POPULACIJI.

Luka Tavčar in Ajda Radinja sta zmagovalca 33.izvedbe CEBE Triatlon jeklenih. Luka je bil drugič najhitrejši tudi v novi različici z podaljškom menjalnega prostora na Rudnem polju. Njegov čas za veslanje po Bohinjskem jezeru, kolesarjenje do Rudnega polja in tek čez Konjščico do Vodnikova doma na Velem polju pa 2 uri on 37 minut. Sledili so Tilen Potočnik, lanski zmagovalec Jure Čebašek, Aleš Udovič, Robi Mikelj, Iztok Arbajter, Aljoša Martinjaš, Martin Mlakar, Metod Močnik, Bojan Kemperl. Ajda Radinja je zmagala že šestič, in to s 14.absolutnim časom. Tamara Grm je bila druga in Neža Osovnikar tretja. Vsi so vsaj občasni udeleženci tudi najtežjih tekaških preizkušenj v gorah.
REZULTATIhttp://triatlon-bohinj.si/rezultati.php

35 LET JEKLENIH
Glede na prvo izvedbo v avgustu 1984 je letos zaokroženih 35 let in glede na menjalni prostor na Rudnem polju se je prireditev vrnila h koreninam. Izvedba se pokazala pričakovano kot zadetek v polno, saj je ob slabšem vremenu infrastruktura nudila več udobja, več preglednosti in dostopnosti, 'jekleni' pa niso imeli pripomb na podaljšano traso.

Bojan je pravi Prijatelj jeklenih

Kar 31 triatlonov jeklenih je doslej že končal Bojan Prijatelj. "Nisem bil na prvem in še enkrat vmes,sicer vse. Šele zadnja leta so me začeli spraševati kolikokrat sem bil," pravi Bojan. "Ne štejem kolikokrat sem bil. Velikokrat," pa pravi Bojan Debenec, ki prav tako velja za stalnega udeleženca kot Metod Močnik, ki je doslej končal 26 jeklenih, od tega 20 med deseterico absolutno.

Nizozemci
"Kako bomo prišli s cilja v dolino. Nas boste prepeljali," sta Jelle Bouma in Bart van de Bart spraševala Jurata Sodjo pred začetkom o izvedbi. Pot z Vodnikovega doma v dolino je izziv za Jekleni + ali tretji polčas Jeklenih.

Jeklenih Sup
Deset od 63 letošnjih jeklenih je izbralo novo različico – sup namesto kajaka. Najhitrejši je bil Klemen Kovač (supanje mu je vzelo 44 minut) in je med jeklenimi kajakaši končal na 19. mestu absolutno. Aleksandra Rusjan (vsi z belimi številkami nad 100) je bila edina in prva jeklena suparka. Še to; ob številki 53 tradicionalnih jeklenih je to ena najmanjših številk udeležencev v vsej 35 letni zgodovini.

Fenomen triatlona Jeklenih
Od leta 2001, oziroma od 16. Triatlona Jeklenih so ob posameznikih prav štafete pester del izvedbe. Vsak od treh članov, pogojno tudi dveh, opravi del s kajakom, kolesom ali tekom. Tudi za člane štafet kar zahteven izziv. Letos so na pokljuško posodobljeni trasi zmagali kajakaš Simon Oven, kolesar Uroš Mikelj in tekač Timotej Bečan. Prvi doslej so bili v absolutni razvrstitvi na zmagovalnem odru tudi tuje štafete. Čehi Martin Saitl, Vaclav Strnad in Jakub Janicek so očitno zasledili namig, da tekmovanje štafet velja za trofejo Možje Julijcev po zgledu Dolomitenmanna, vzorčne vrhunske prireditve ekstremnega športa, ki jo v začetku septembra tradicionalno pripravljajo v Lienzu v Avstriji. Čehi team Inbalance so v tej zasedbi stari znanci izziva Možje Dolomitov. Letos bo tam tudi Bečan in še nekaj najboljših Slovencev. Jekleni so torej generalka za Dolomitenmann.

Kako hitri so Jekleni ?
In kako hitri so jekleni? V primerjavi s člani štafet je to delno možno. V pomoč so časi posameznih odsekov. So zgolj informativni. Člani štafet si izmenjujejo le štartno številko, posamezniki menjajo tudi rekvizite, se preobuvajo,.. kar je prišteto k časom kolesa in teka.
KAJAK
Najhitrejši jekleni Robi Mikelj (37:18) je za najhitrejšim članom tudi zmagovite štafete Pacsport Simonom Ovnom (33:54) zaostal malo več kot tri minute. Drugo in tretje mesto sta med štafetami priveslala domačina Jan Markelj (33:54), član tretjeuvrščene štafete MM Term in Darko Logar (37:00), član posadke V ZADNJEM HIPU, šeste na cilju pri vodniku. Med posamezniki so za Mikljem najhitreje veslali Jure Čebašek, Jure Kukovič in Aleš Udovič malo čez 39 minut.
KOLO
Vzpon od jezera čez Staro Fužino, Studor, Uskovnico do Rudnega polja je s časom 51:07 najhitreje prepeljal Luka Tavčar. OSVOJIL JE TUDI MEMORIALNO LOVORIKO LOJZETA OBLAKA. Na kolesu so sledili po času Jure Čebašek (56:35), Tilen Potočnik (57:01) in Aleš Udovič (58:01) in bili na novi trasi edini pod eno uro. Član zmagovite štafete Uroš Mikelj je bil najhitrejši med člani štafet (53:59), blizu član trojke V ZADNJEM HIPU Klemen Alič (54:41) in Čeh Strnad, kar so bili tudi edini po uro od 22 štafet.
TEK
Razlike so se pokazale v zadnjem delu. Timotej Bečan je pot s Pokljuke do Vodnikovega doma pretekel v času 52:47 in bil edini s časom pod uro. Drugi čas dneva med štafetami je pritekel mladinec, smučarski tekač Jošt Mulej (1,00:24), ki je z bratoma Mihom in Nejcem Janov sestavil trojček TOSIDOS. Skupaj so mladi tekači porabili 2,50:46 in bili sedmi med štafetami. Med jeklenimi posamezniki si je Tilen Potočnik (1,02:53) na tekaškem delu pritekel drugo mesto za Tavčarjem (1,03:32), Jure Čebašek je bil s tretjim časom teka tretji (1,06.31).
Mlade Bohinjke DRIM TIM Manca Mikelj (kajak 40 minut), Lena Repinc (kolo, 1,15) in tekačica Kaja Marič (1,15) so bile zmagovalke štafetne preizkušnje s časom 3,11:53. Ajda Radinja je sama s traso ob malce zamudnejši menjavi opravila v času 3,14:51.

Zgodba zmagovalke

Zgodba zmagovalca

več na fb
PRAV S TEMI PRIMERJAVAMI SE VIDI POSEBNOST IN VELIČINA JEKLENIH

legende

 tu so http://www.triatlon-bohinj.si/rezultati.php