19.08.2019.

V Collini tri štafete na zmagovalnem odru 57. teka treh planinskih koč

V Collini tri štafete na zmagovalnem odru 57. teka treh planinskih koč

"Super organizacija. Italijani res znajo narediti spektakl. Za piko na i vsemu vzdušju pa smo se mi borili za stopničke," je Gašper Bregar opisal nastop na 57. izvedbi Staffetta 3 Rifugi/Štafeti treh koč v Karnijskih Alpah.

Tako kot lani, le v obratnem vrstnem redu, sta slovenski moški štafeti Slovenija B (Miran Cvet, Mitja Kosovelj, Gašper Bregar) in Slovenija A (Timotej Bečan, Luka Kovačič, Matic Plaznik) na eni najbolj uglednih štafetnih tekem v Italiji stali na zmagovalnih stopničkah. Na 57. izvedbi teka treh planinskih koč /57. Staffetta 3 Rifugi so člani Slovenija B zaostali 1:11 minute za zmagovalno italijansko štafeto. Slovenija A so bili tretji. Tudi slovenska A ženska trojka (Mojca Koligar, Barbara Trunkelj, Ana Čufer) je morala priznati premoč le britanski trojki Velika Britanija 1. Ob rekordni udeležbi 140 štafet sta tudi drugi dve slovenski štafeti pritekli med deseterico. Ženska Slovenija B (Tina Klinar, Varineja Drašler, Tina Kozjek) je bila šesta in moška Slovenija C (Simon Alič, Jošt Lapajne, Luka Kovačič) deveta. Slovenski gorski tek se je v tej vasici v Karnijskih Alpah znova pokazal v izjemno lepi luči.


PRVA PREDAJA – CVET, ALIČ, BEČAN
Glede na potek tekme med kočami Tolazzi, Lambertenghi, Romanin in Marinelli je bila tekma izjemno zanimiva. Miran Cvet je med Slovenci najhitreje pretekel prvo predajo iz Colline do koče Romanin (4,5 km/740 m višinske razlike) in s časom 32:45 predal kot peti. Prvi mož C štafete Simon Alič (34:02) je bil sedmi in Timotej Bečan kot sokapetan Slovenija A deveti (34:19).

Lanska zgodba na https://gorski-teki.si/artikal_Slovenski-stafeti-druga-in-tretja-v-Collini

Kralj Grintovca poskrbel za preobrat
V drugi 'plezalni' etapi (3,8 km, 400 m višincev gor in 230 m dol) je potek krojil Kralj Grintovca Luka Kovačič z najboljšim časom dneva (26:03) in že prehitel ostali slovenski štafeti B in C, lovil vodilni štafeti Gemonatletica in češke reprezentance. Jošt Lapajne (27:34) in Mitja Kosovelj (27:54) sta dosegla četrti in peti čas druge predaji. Gašper Bregar je bil po teku razočaran. "Na štafetni tekmi tek postane ekipni šport. Občutek, ko na cedilu pustiš "soigralca", Luko, ki po jeklenicah skoraj tvega svoje življenje, in Matica, ki bo zaradi olupljenih pet od peklenskega spusta še nekaj dni hodil zgolj po prstih, je nepopisljiv in mučen. Kot dolgoletni košarkar in timski igralec se še kako zavedam vloge v ekipi, ki sem jo tokrat opravil bolj kot ne s "cvekom". Vsekakor pa je bilo vzdušje na in po tekmi fantastično, zato se bomz veseljem vrnil naslednje leto v Collino, da popravim svoj vtis.

'Bregar v lovu na stopničke
Zmagovalne stopničke sta navzdol potem lovila Gašper Bregar, ki je bil s časom 16:42 drugi spustaš dneva za tekačem sedmouvrščene štafete. Vmes je ujel tudi Matica Plaznika (17:20), ki je dosegel tretji čas dneva. Skupaj sta Bregar in Plaznik prehitela češko štafeto in pritekla zmagovalni oder. Lani so tekli v isti zasedbi, le Plaznikova, Bečanova in Kovačičeva štafeta je bila lani druga, Cvetova, Kosoveljeva in Bregarjeva pa tretja. Tretji tekač Slovenija C Luka Kramarič (20:10) ni zmogel obdržati štafete tik pod vrhom, a dovolj, da so ujeli deseterico. "Bilo je zelo zanimivo, " razplet opisuje Bregar.  "Mitja mi je predal štafeto kot peti, potem sem odločal kje bomo pristali. Takoj na začetku sem ujel enega tekača, nato pa v srednjem delu dohitel in prehitel našega Matica Plaznika, vmes pa sva ujela drugo štafeto Čehov in končala kot drugi in tretji. Prvi so nam ušli za minuto. Zelo smo zadovoljni in veseli, da smo se dobro odrezali kot celotna ekipa."

Britanke so bile neulovljive
Ženska štafeta je imela z Mojco Koligar kot članico prve predaje (39:10) visoka pričakovanja, a izjemno močno konkurenco Britank s Sarah Mc Cormack (36:40) in Emmie Collinge (38:12) je že v prvi tretjini napovedala oster boj. "To je bil moj najslabši tek letos, pod vsemi osebnimi pričakovanji. Razloge poiščem v naslednjih dneh," je bil kratek večerni komentar Mojce Koligar. Četrta je prvi del že pretekla Tina Klinar (40:41) in predala Varineji Drašler.

IZKUŠNJE ŠTEJEJO
Barbara Trunkelj je bila prvič pod Monte Cogliansom in s tretjim časom druge alpinistične predaje (34:22), 40 sekund za najhitrejšo Britanko Roberts, štafeto Ani Čufer (19:15) predala kot druga. "S krstnim nastopom sem čisto zadovoljna. Zelo lepa tekma. V svoji predaji se mi je zdel najbolj zahteven spust na začetku po skalah in na koncu po ozki stezici. Najbolj zanimivo se mi je zdelo ravno to, da je bila obvezna oprema čelada. Kmalu na začetku, ko je pred mano v steni tekač sprožil kamen, ki je švignil mimo nas, pa mi je bilo takoj jasno zakaj.
Vzpon je bil skoraj ves čas plezalni, vmes tudi jeklenica in klini, kar mi ni povzročalo večjih težav. Vzdušje na tekmi je bilo res super! Navijači skoraj na vsakem koraku! Res lepa izkušnja,
" je Collino, vasico nad Forni Avoltri opisala Barbara Trunkelj.

Ana Čufer znova divja na spustu
Ana Čufer je v divjem teku navzdol (4,7 km, 900 višinskih metrov dol) s časom 19:15 le za 18 sekund zaostala za časom članice zmagovite štafete Charlotte Morgan, ki ima tudi ženski rekord trase te predaje, a so bile razlike med štafetama tedaj že v minutah. Druga tekačica Slovenija B Varineja Drašler (36:15) je dobro s šestim časom opravila svoj del naloge in Tini Kozjek predala kot šesta, slednja pa je prav tako s šestim časom (23:04) svojega dela tudi štafeti Slovenia B rutinirano pritekla šesto mesto.

SLOVENIJA Z ZLATIMI ČRKAMI
Slovenija je od leta 2004 v Collini, vasici 1200 metrov visoko v Karnijskih Alpah, pritekla osem štafetnih zmag, sedem v ženski konkurenci. Mateja Kosovelj (v sredini) je s časom 35:34 še vedno rekorderka prve predaje (moške Jonathan Wyatt – 29:11), drugo predajo je v zgodovino vpisana tekaćica spodaj na levi Lucija Krkoč (30:03), moškega si lasti Marco de Gasperi (24:25), navzdol je Marino Jussig leta 1975 pretekel v 15:02. Ana Čufer ima izpred dveh let tretji čas vseh časov z 18:46 za Morganovo s časom 18:11

. To je zmagovalna štafeta iz leta 2012 Lucija Krkoč, Mateja Kosovelj in Valerija Mrak.
časihttps://www.3rifugi.com/index.html