30.05.2022.

Za naslove prvakov na 26. teku na Ratitovec v izvedbi AK Železniki

Za naslove prvakov na 26. teku na Ratitovec v izvedbi AK Železniki

V nedeljo 5. junija bo v Železnikih že 26. tek na Ratitovec

TEK NA RATITOVEC ZA NASLOVE

Vsem prireditvam, ki dosežejo tako dolgo dobo, po možnosti brez prekinitev, velja izjemno spoštovanje. Velikokrat velja tudi strahospoštovanje. Tek na Ratitovec ima že leta tudi mednarodno veljavo, tokrat bo znova veljal za Prvenstvo Slovenije. Za članski kategoriji bo to preizkušnja v disciplini navkreber v teku gor, torej v najbolj znani in naravni disciplini gorskega teka (Železniki-Ratitovec). Hkrati bo prvenstvo štelo tudi za mladinske kategorije (Prtovč-Ratitovec), ter v Železnikih tudi tek gor -dol za mlajše razrede tekačev in tekačic. Hkrati bo to tudi prvenstvo Slovenije veteranov in veterank. Torej za vse populacije.

Cilj  je 1667 metrov visoko pri Krekovi koči na Ratitovcu.

Skupna dolžina teka s starta v Železnikih je 10,8 kilometra, skupaj pa 1184 metrov višinske razlike.

Na lanskem jubilejnem 25. teku sta zmagala Timotej Bečan in Nuša Mali. (lansko poročilo s tekmovanja je na strani https://gorski-teki.si/artikal_Na-jubilejnem-Ratitovcu-rekordno-Timotej-Becan-in-presenetljivo-Nusa-Mali

Timotej Bečan je lani postavil rekord proge 1,00:16.

Mojca Koligar ima z leta 2019 čas 1,11:54 in velja kot ženski rekord na tej dolgi trasi.

Lanski vrstni red..Timotej Bečan, Luka Kovačič, Primož Porenta/Nuša Mali, Mojca Koligar, Klementina Lemut

Tek je štel za državno prvenstvo v vzponu v letih 2010-2016, ter 2019 in 2021. Ratitovec je torej gora prvakov.

Tek je tudi v mednarodnem koledarju  https://www.runinternational.eu/maps/slovenia/2845-tek-na-ratitovec

Leta 2018 je tek na Ratitovec veljal za veteransko svetovno prvenstvo https://gorski-teki.si/artikal_Vec-kot-400-izkusenih-gorskih-tekacev-bo-teklo-na-Ratitovec

 2015 je prireditev štela za Svetovni pokal/World mountain running cup. Tistega leta je zmagal  Škot Andrew Douglas, ki je s časom 1,01:40 tedaj postavil nov rekord proge.

Cilj je Krekova koča na Ratitovcu, ki stoji na travnati planoti tik ob Gladkem vrhu, kjer se Ratitovčevo sleme strmo prevesi v jugovzhodno pobočje. Koča je bila postavljena leta 1925 kot Krekova koča. Ni dobila ime po kosmatem Milanu, ampak po Janezu Evangelistu Kreku, politiku, sociologu, pisatelju, teologu, publicistu in časnikarju. V vednost, seveda.