10.06.2018.

Ko se najboljši razpršijo na lokalne teke

Ko se najboljši razpršijo na lokalne teke

Prav ta konec tedna je minil brez pomembnih gorskotekaških prireditev. Najboljši slovenski gorski tekači in tekačice pa so ga izkoristili zelo različno. Kratek pregled nastopov najboljših je zanimiv (Milanja trail, Gozdni tek po Rašici, Duatlon Stol, Trail Reka, gorski tek na Malo goro, …

MNOŽIČNI MILANJA TRAIL

Najbolj množičen je bil Milanja trail na Črnih njivah nad Ilirsko Bistrico. Prireditelji so pripravili tri različne razdalje, skupaj pa je teklo 227 tekačev. Na najdaljši (31 km) sta bila najhitrejša Simon Strnad, ki se tako pripravlja za svetovno prvenstvo v gorskem maratonu na Poljskem, in Katarina Ferlin, peta z DP v Češnjicah. Na srednji na 17 km je bil s prednostjo 17 minut najhitrejši podprvak Gašper Bregar, v ženski pa Ana Radivo.

foto: Venčeslav Japelj, hvala https://www.ljudstvotekacev.si/sl/

Prvaka iz Češnjic sta izbarala Malo goro

Timotej Bečan in Jasmina Jelovšek, oba državna prvaka v disciplini gor dol, sta zmagala tokrat na 10. jubilejnem teku na Malo goro (4,8 km, 800 metrov višinske razlike), ki ga pripravlja ŠKTD Kamnje – Potoče (Ajdovščina). Prireditev je kot posebni gost obiskal tudi biatlonec Klemen Bauer, dokaz, da se prireditelji trudijo narediti tek zanimiv in znan širši publiki. Slišati je komplimente, da tek sodi v primorski "grand slam".

Mimogrede, drugi z moške konkurence Simon Alič je v soboto tekmoval na Duatlonu Stol. Zmagal je specialist za kratke vertikale (velikanke, stolpnice) Matjaž Mikloša.  Tretji na Malo goro je s Črnjih njiv pritekel perpetum tekmovalni tekač Simon Strnad.

Na Stolu je zmagala Tina Klinar, četrta članica reprezentance za evropsko prvenstvo v Skopju. S kolesom iz Završnice do koče na Valvazorju, ter naprej s tekom do Prešernove koče na Stolu ni imela resne tekmice. (več na https://www.facebook.com/Slomaraton/

RAŠICA S TRADICIJO

Tek z najdaljšo tradicijo izvedb v tem terminu je bil 37. gozdni tek po Rašici, s startom v vasi Selo v občini Vodice. Tek bi po konfiguraciji in terenu sodil v lažji gorski tek. Zmagali so Ana Vrečar, Vid Senica in ekipa Tekaški klub Šmarnogorska Naveza. Posebno draž tekmovanju je dala olimpijka v smučarskem teku Manca Slabanja, ki je za Ano, tretjo z DP s Češnjic zaostala le 10 sekund, Katarina Ferlin je bila tretja z zaostankom 1:11 minute. Tek je bil v petek po 18.00 uri, Katarina je bila v soboto, kot smo omenili že na Črnih njivah. Zanimivo, da so bili štirje najboljši na Rašici v moški konkurenci Vid Senica, Peter Kastelic, Rezai Bashir in Miha Kimovec v razmaku 32 sekund. Teka se je udeležilo nekaj manj kot 150 tekačev, od tega 73 na odraslih razdaljah. Ekipna kategorija je posebnost te lokalne tekme, s katero zagotovo privabijo nekaj udeležencev več.

Kje je tekel svetovni veteranski prvak Miran Cvet? V domačem Zasavju in zmagal na Litijskem teku. Svetovna prvakinja Mojca Koligar je tekmovala na Reki, Rijeka Trailu in bila navdušena. Zmagal je tudi Marjan Zupančič, legenda daljših tekov po (hrvaških) stezicah. Ob fotografiji z zmagovalnega odra z Reke bodite pozorni na kuliso zmagovalnega odra.

 

Ob pregledu lahko naredimo nekaj zaključkov.

– pester izbor tekaških (in sorodnih) prireditev mika najboljše k večdnevnim zaporednim visokim intenzivnostim. Visoke obremenitve, predvsem pri tveganem koraku navzdol, lahko prinese višje tveganje zaradi poškodb. Vertikalne preizkušnje prinesejo nemara le večjo utrujenost.

– tudi manjše lokalne prireditve so v določenih terminih zanimive za najboljše, kar pa organizatorji večinoma skromno izkoristijo v promocijske namene.

– tekači(ce) gredo tja, kamor jih vleče srce, odgovarja Mojca Koligar

zbral, spisal in uredil Metod Močnik, foto z Milanje in Male gore Venčeslav Japelj (Ljudstvo tekačev)