22.10.2018.

Statistika – Mlade tekačice po številu prehitele tekače

Statistika – Mlade tekačice po številu prehitele tekače

Sezona tekmovanj v gorskih tekih je v novembrskem in decembrskem terminu osredotočena le na nekaj prireditev. Teden po Ljubljanskem maratonu bo na sporedu Tek treh vrhov, do decembrskega Miklavževega teka jih lahko preštejemo na prste ene roke.

ŠEST NAJBOLJ POMEMBNIH – Statistično smo obdelali nekaj podatkov s tekmovanj Pokala Slovenije. Letos je bilo v koledarju šest prireditev. Od tega štiri za vse kategorije: Tek na Grintovec (227 udeležencev), Tek na Šmarno goro (205 nastopajočih), Češnjiški tek (105 tekačev ib tekačic), Tek na Golte (88 udeležencev). Še dve prireditvi Kronometer Bukovica (37 mladih tekmovalcev) in Tek GM4O v Podbrdu (42 mladih ) sta šteli za pokal za le mlajše kategorije. TOČKOVANJE POKALA

Skupaj je na pokalnih tekmah sodelovalo 704 tekačev in tekačic in v nizu Pokala Slovenije je bilo tako letos skupaj uvrščenih 280 tekačev in tekačic. 31 jih je sodelovalo na vseh prireditvah. V primerjavi s preteklimi leti je udeležbo treba primerjati s številom prireditev.

2016 (388 udeležencev v pokalu – 6 tekem za vse in še ena le za mlade)
2017 (393 udeležencev – 6 tekem za vse)
2018 (281 udeležencev – 4 tekme za vse in 2 le za mlade)

MLADE TEKAČICE ZA ZGODOVINO – V mlajših kategorijah vključno z mladinkami je bilo 53 odstotkov uvrščenih ženske populacije. To se je zgodilo verjetno prvič v zgodovini izvedb pokala. V skupnem številu je 35 odstotkov uvrščenih ženske populacije.

NAJBOLJ IZKUŠENI – Letos je bila prvič uvedena tudi kategorija 60 + in skupaj je nastopilo 14 tekačev. Torej 5 odstotkov skupne populacije.

TUJI TEKAČI – Na Grintovcu je teklo 17 odstotkov tujcev (38) iz desetih držav. Na teku na Šmarno goro pa 23 odstotkov tujcev (48) iz 12 držav. Konkurenca na Šmarni gori je bila glede na nivo tekmovanja za svetovni pokal na višjem tekmovalnem nivoju.

DOMAČINI – Na Češnjiškem teku je sodelovalo 45 tekačev in tekačic starejših od 40 let. Ob tem je bilo 55 odstotkov tistih, ki so prišli iz bližnje okolice prizorišča pod Menino planino.