16.09.2018.

Timotej Bečan in mladinka Nuša Mali 24. na SP v Andori, mladinke devete

Timotej Bečan in mladinka Nuša Mali 24. na SP v Andori, mladinke devete

Afriška atletika je prevladovala tudi na 34. svetovnem prvenstvu v gorskih tekih v Andori. Najboljše slovenske dosežke so prispevali Timotej Bečan s 24. mestom med člani, ter mladinke Nuša Mali (24.), Špela Gonza (26.) in Katja Podobnik (33.), ki so v ekipni konkurenci uvrščene na deveto mesto. REZULTATI (klik)

Timotej Bečan je potrdil optimizem pred prvenstvom. S 24. mestom je pritekel najboljšo slovensko uvrstitev v zadnjih petih letih. Ob tem je bil 22-letnik iz Medvod eden najmlajših v ospredju. Bečan je na 11,9 kilometra dolgi trasi s 1030 metri višinske razlike za zmagovalcem Ugandcem Chemongesem zaostal 6:11 minute, ob veliki prednosti najboljših. Bečan je bil na uro dolgi tekmi od petnajsterice oddaljen le minuto, od deseterice 1:47 minute.

»S tekmo sem zelo zadovoljen, na prvenstvo sem se dobro pripravil in izpeljal začrtano do konca. Veseli me, da sem prve kilometre od štarta odtekel taktično pravilno. Še bolj pa me veseli, da napredujem skozi vsako tekmo, tako fizično, kot psihično,« je Bečan, ko si je malo opomogel od hudega napora, zbiral vtise. Posebnost prvenstva je bilo prizorišče na visoki nadmorski višini nad 1500 metrov. Start v mestu Canillo 1515 metrov visoko, cilj11,8 kilometra dolge članske tekme pa vrh smučišč 2430 metrov visoko. »Proga je bila izredno težka, saj je bilo na vmesnem delu kar štiri kilometre valovitega terena, ampak obenem tudi ena izmed najlepših. Na koncu sem imel kar hude težave s krči, vendar sem opazil, da so ostali tekači tudi doživljali podobno krizo,« je opisal Bečan.

Bečan je tekmo končal kot petnajsti Evropejec, bil je hitrejši od vseh Avstrijcev, Čehov, premagal je znanega Britanca Andrewa Dauglasa,..Pred njim so bili štirje Italijani, po trije Norvežani in Francozi, ki so evropske velesile. »Tudi iz te tekme sem se nekaj naučil za boj z najboljšimi na mednarodni sceni in bom prenesel to naprej,« je pristavil Bečan.

Veteran Miran Cvet (43., + 8:26) sicer ni ponovil dosežka izpred dveh let, ko je bilo prvenstvo prav tako v disciplini navkreber, a je bil denimo hitrejši od večkratnega evropskega prvaka in starega znanca s slovenskih tekov Turka Ahmeta Arslana (48.). Gašper Bregar (65., + 11:21) je nadaljeval svojo tradicijo, ko na svetovnih prvenstvih, kjer nastopa neprekinjeno od 2009, nikoli ne razočara. Slovenija je ekipno v zlati sredini (13. mesto) med 25 reprezentancami. Maratonec Aleš Žontar (72., + 12:53) je želel v drugo tretjino uvrščenih (108). »Zame je to realno. Začel sem previdno, saj sem vedel, da bo ob težki trasi velika nadmorska višina naredila svoje. Po 500 metrih sem bil predzadnji, potem sem kljuval enega po enega. Se pravi, da sem šel dovolj po pameti.«

Ob članici Andreji Godec (66., + 25:59), ki je častno zastopala Slovenijo, so bili mali ponos slovenske mladinke. Nuša Mali (24. mesto, + 8:32), Špela Gonza (26., + 8:54) in Katja Podobnik (33., + 9:57) so potrdili obetavno mladinsko generacijo. Izkazale so se tudi kot ekipa. V ekipni konkurenci mladink je Slovenija končala znotraj deseterice (deveto mesto) znova prvič po letu 2013, ko je bila zraven Lea Einfalt. Nuša Mali, Špela Gonza, edina izkušena Katja Podobnik in še ena novinka Maja Per (46.) niso bile daleč od reprezentanc Češke in Velike Britanije. Hkrati so bile med najmlajšimi reprezentancami na prvenstvu. Nuša in Špela šesta in sedma mlajših letnikov.

Tudi mladinec Klemen Spanring je z 41. mestom s 16-leti nakazal obetavno prihodnost. Ob svetovnem prvaku Danu Chebetu je bil drugi med tekači letnika 2002, Aljaž Luznar (54.) pa četrti. Tudi mladinsko traso je zaznamovala visoka nadmorska višina, start je bil na meji dvatisočih metrov (1940m) ob istem članskem ciljnem prostoru (2430 m). To sta najbolj občutila Tine Hren (59.) in Domen Avbelj (63.). Mladinci so bili ekipno 12.

Z veliko prednostjo so ugandski atleti pritekli vse tri kolajne med člani. Zmagal je dvajsetletni Robert Chemonges, lanski prvak Američan Joseph Gray je bil četrti. Ugandci so pobrali tudi vse tri kolajne med mladinci s prednostjo kar treh minut pred ostalimi, ter tudi med mladinkami. Vsi si bodo zapomnili priimek Chebet. Le med članicami je Kenijka Lucy Wambui Murigi, znanka maratona v Radencih, ubranila lanski naslov svetovne prvakinje pred Švicarsko Maude Mathys, lansko evropsko prvakinjo z Velike planine. Metod Močnik