08.10.2018.

TimoteJ Bečan in Tina Kozjek zmagovalca niza Pokala Slovenije v gorskih tekih

TimoteJ Bečan in Tina Kozjek zmagovalca niza Pokala Slovenije v gorskih tekih

Timotej Bečan (KGT Papež) in Tina Kozjek (TK Šmarngorska naveza) sta absolutna zmagovalca slovenskega pokalnega niza Pokal Slovenije. S tekom na Šmarno goro, kjer je bila skupna udeležba skoraj z isto številko (205-206), se je zaključila šestindvajseta sezona, prva pod vodstvom predsednika Združenja za gorske teke Dušana Papeža. V pokalu Slovenije je v vseh starostnih kategorijah uvrščenih 281 tekačev in tekačic.

       V odraslih kategorijah so štela štiri tekmovanja (Češnjiški tek, tek na Golte, tek na Grintovec in tek na Šmarno goro), v mlajših kategorijah še teka v Podbrdu (GM4O) in kronometer Bukovica. Tek na Šmarno goro je pomembno vplival na razplet skupnega seštevka v številnih kategorijah. Medtem, ko o članskem pokalnem zmagovalcu Timotej Bečan ni dopuščal dvoma, je bilo zelo napeto v ženski članski konkurenci. Tina Kozjek (osma absolutno) je bila za dobro minuto hitrejša od Tine Klinar (10. mesto), ki sta imeli pred tekmo največ možnosti, saj zaradi poškodbe vodilna Mojca Koligar ni tekla. Razplet največje mednarodne tekme v Sloveniji pa je pomembno vplival tudi na letos uvedeni super pokal Slovenije. Najhitrejša Slovenka na Šmarni gori Barbara Trunkelj se je povzpela na drugo mesto in se po točkah izenačila s Tino Klinar.

Pomembno sta na razplet točkovanja super pokala vplivali tudi mladinki Špela Gonza, sedmo mesto absolutno na Šmarni gori in Nuša Mali (deveta). Slednji sta imeli tudi medsebojni dvoboj za slovensko mladinsko pokalno zmagovalko in to na najdaljši in najtežji trasi za mladinke v pokalnem nizu. Odločal je del trase med Grmado in Šmarno goro. Končna razlika med tekačicama AK Štajerska in AK Domžale, doma iz Lenarta v Slovenskih goricah in Tuhinjske doline v občini Kamnik, je bila zgolj deset točk.

Kot Špela je tudi Klemen Španring iz Poljčan prišel iz planinske orientacije v gorski tek domala naključno, prvič na tek na Golte in bil potem nepremagljiv na domačih stezicah, hkrati pa se je uvrstil v reprezentanco za svetovno prvenstvo in bil v Andori najboljši slovenski mladinec. Ob tem pa bo še tri sezone nastopal v tej konkurenci. Klemen je član AD Slovenska Bistrica, z očetom Gvidom imata sedaj največji izziv najti atletskega trenerja s poznavanjem tematike gorskega teka. Klemen, Špela, Nuša... so dokaz, da se v številnih okoljih skrivajo mladi s širokim potencialom, gorski tek pa je lahko v pomoč pri odkrivanju talentov.

Na pokalnih tekmah je Timotej Bečan moral priznati premoč Nejca Kuharja in Luka Miheliča le na teku na Grintovec. Slednji se je zaradi poškodbe teku na Šmarno goro moral odpovedati in tako Gašper Bregar za drugo mesto v pokalnem seštevku članske konkurence ni trepetal, Uvedba posebnega točkovanja za super Pokal Slovenije se je izkazala za zelo dobrodošlo v smislu prepoznavanja najboljših. Točkovanje (klik)

Timotej Bečan je nesporno kralj sezone. Miran Cvet je drugi slovenski gorski tekač na tej lestvici (3. Gašper Bregar, 4. Matic Plaznik, 5. Luka Mihelič, 6. Bashir Rezai), zanimivo pa, da ga je v njegovi starostni kategoriji M7 za pet točk prehitel Milan Vivod, sicer enajsti na absolutni lestvici. Le dve točki je odločilo v starejši članski kategoriji M6, kjer je Metod Bregar prehitel Simona Aliča. Odločil je tek na Golte, kjer je Simon zašel s proge. Simon je top #9 slovenskega super pokala, Metod denimo 16.

V mlajših kategorijah obe zmagovalki na Šmarni gori med deklicami, Lara Mihevc v kategoriji U14 in Lucija Medja med U16, ki sta izstopali s svojim časom v primerjavi z dosežki izpred preteklih let, nista zmagovalki pokala. Lara Mihevc je na Šmarni gori drugič zapored dobila veliko sedemkilogramsko čokolado Gorenjka. Zadnji trije s tako nagrado Martin Močnik, Maja Per in Nika Dobovšek letos niso tekli. S časom se Lara (spodaj)  lahko primerja z Ano Milovič, ki svoj potencial sedaj kaže kot ena najmlajših članskih nogometnih reprezentantk Slovenije. Lucija Medja (AK Radovljica) je s časom teka med deklicami U16 presegla vse čase zmagovalk do leta 2011, v pokalu je bila uspešnejša Loti Rotar (Šmarnogorska naveza), najhitrejša na vseh ostalih tekmah.

Podelitev za Pokal SLovenije bo novembra ob zaključni prireditvi sezone.

Točkovanje Super pokal Slovenije

Po kategorijah Pokal Slovenije