06.10.2018.

39. Šmarna gora: Norvežan Bugge drugič, Timotej Bečan sedmi, Barbara Trunkelj peta, Špela Gonza sedma

39. Šmarna gora: Norvežan Bugge drugič, Timotej Bečan sedmi, Barbara Trunkelj peta, Špela Gonza sedma

 Norvežan Johan Bugge in svetovna prvakinja Kenijka Lucy Murigi Wambi sta zmagovalca 39. teka na Šmarno goro/The Smarna Gora Race. Barbara Trunkelj s petim in Timotej Bečan s sedmim sta pričakovano prispevala najlepša slovenska dosežka na finalni tekmi jubilejne dvajsete sezone svetovnega pokala.

Šmarna gora je minila v slovesu najbolj ugledne domače tekme z izborno mednarodno konkurenco. V idealnih pogojih, s suho podlago, se je teka udeležilo 205 tekačev in tekačev, skupaj kar iz 14 držav. V elitni kategoriji je bilo veliko odprtega za skupni vrstni red svetovnega pokala, na slovenskem nivoju se je odločalo o pokalnih zmagovalcih. REZULTATI TEKA NA ŠMARNO GORO

Norvežan Johan Bugge (42:33) je zmagal drugič zapored, rekord Alexa Baldaccinija ni ogrozil, je pa to tretji dosežek doslej. Ob 750 evrih nagrade za zmage tako ni bilo dodatnega nagradnega bonusa. Drugega mesta se je kot zmage veselil Italijan Bernard Dematteis, tretje mesto pa je pritekel Kenijec Geoffrey Ndungu, ki je s tem prehitel odsotnega Italijana Francesca Puppija in z gore odnesel kristalno lovoriko WMRA. Bugge je prevzel vodstvo šele v drugem delu, potem ko je bil na teku z Grmade šele peti. Je pa, kot je povedal očividec Bečan, zelo hitro odtekel uvodni del s Tacna pri policijski akademiji in s tem izzval konkurenco. »Lepo je znova zmagati. Pri teku navzdol nisem najhitrejši. V drugem delu sem bil hitrejši. Navdušen sem nad organizacijo,« je povedal Bugge, doma iz daljne okolice Trondheima, za katerega je bila to zaradi poškodbe v poletnem delu šele prva tekma svetovnega pokala v sezoni ob petem mestu na svetovnem prvenstvu septembra v Andori.

Medtem, ko je Dematteis dolgo proslavljal v slogu zmagovalca, je tretji Kenijec Ndungu, del vadbene skupine Run2gether, v cilju dolgo sedel na stopnicah, čeprav mu je Italijan Francesco Puppi z odsotnostjo 'podaril' zmago v svetovnem pokalu.

Timotej Bečan je s sedmim mestom zaokrožil zelo uspešno sezono. Bil je skoraj tri minute hitrejši kot lani. Tudi za sedmo mesto je moral biti hitrejši kot denimo lani Miran Cvet za enako uvrstitev. »Vesel sem, da mi je uspelo. Močna konkurenca. Izziv mi je bil, da sem hitrejši kot lani. V začetku leta bi tako sezono lahko le sanjal,« je govoril Timotej Bečan (44:23). Doslej je bil na tej trasi izmed Slovencev hitrejši le Mitja Kosovelj v letih 2011 (43:21) in 2012.

Super veteran svetovnega razreda Miran Cvet (45:07) je bil v izborni konkurenci nekaj sekund počasnejši kot lani, a presenečen in zadovoljen, da mu je uspel tako dober tek. Gašper Bregar je pritekel 17. mesto, kar zgovorno priča o konkurenci. Dvakratni zmagovalec Šmarne gore Eritrejec Azarya Teklay, Tomo Šarf ga celo vodi kot (sorekoderja), je bil le par mest pred Gašperjem.

KENIJSKA ZMAGA Z DRAMO NA SPUSTU

Aktualna svetovna prvakinja Lucy Murigi Wambui je upravičila sloves (čas 47:51), a ni šlo zlahka. Kenijka je do zmage pritekla po padcu Andree Mayr, njen rekord pa zgrešila za 11 sekund. Rekorderki Šmarne gore se je ob padcu sezul tudi tekaški copat, zato je izgubila še več časa. Razlika v cilju zgolj 11 sekund! Da avstrijska zdravnica krvava priteče v cilj je zanjo že šmarnogorska tradicija. Z drugim mestom je osvojila kristalni globus svetovnega pokala. Njen četrti. Krvavo prislužen.»Tudi drugo mesto je v redu,« se je sprijaznila Kenijka glede World Cupa. Je del dvajsetčlanske vadbene skupine Run2Gether, ki čez poletje živi in vadi na avstrijskem Koroškem.

»Uživala sem. Le zadnja strmina me je fino zdelala,« je Barbara Trunkelj opisala tek na Šmarno. Lovila je Čehinjo Pavlo Matyasova Schorna, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala osvojila končno četrto mesto. Barbara je bila kar minuto hitrejša kot lani. Še štiri slovenske tekačice pa so pritekle na goro med najboljšo deseterico.

»Še nikoli nisem tekla tako daleč, razen na treningu. Za nas mladinke je to zares zahtevna tekma,« je opisala Špela Gonza, mladinka pri 17 letih, doma iz okolice Lenarta, ki je šele letos bolj po naključju zavila z atletske steze še v strme gorske stezice in bo navdušena tudi ostala. Nuša Mali (9. mesto), vrstnica, je Špeli prepustila mladinski Pokal Slovenije.

Tina Kozjek (8.) je prehitela Tino Klinar (10.) ter s Šmarne odnesla sloves letošnje članske pokalne zmagovalke. »Dvoboja Tina:Tina sploh ni bilo. Zame je bil boj same s sabo. To je trenutna pripravljenost,« je pripomnila Tina, Klinarjeva. Prvič je bila dolga desetka na Šmarni 'dolgaa' tudi za Klemena Španringa, odkritje sezone. Z drugim mestom v mladinski konkurenci (52:01), zmagal je tri leta starejši Italijan Isacco Costa, je potrdil potencial in osvojil mladinski Pokal Slovenije. Tekač iz Poljčan se denimo ukvarja tudi s planinsko orientacijo.