04.10.2018.

Šmarna gora: Bugge ali Ndungu, Timotej ali ostali svet, Andrea ali Lucy, Tina ali Tina.

Šmarna gora: Bugge ali Ndungu, Timotej ali ostali svet, Andrea ali Lucy, Tina ali Tina.

Šmarna gora ni navaden tek. Tek na Šmarno goro je nekaj posebnega že od novembra 1979. Lado Urh se še vedno s ponosom spominja tistega jesenskega dne pred skoraj štiridesetimi leti. Tudi na 39. izvedbi bo šlo več kot zgolj za prestiž.

Bugge ali Ndungu?

Bo Norvežan Johan Bugge ponovil lansko zmago in bo tako sedmi v zgodovini teka (Bojan Cvajnar, Roman Hojak, Lucio Fregona, Marco Degasperi, Emanuele Manzi, Ahmet Arslan), ki bi mu to uspelo? Na svetovnem prvenstvu je bil peti in tako najbližje falangi iz Ugande, ki je pobrala vse kolajne. Izmed najboljše deseterice svetovne lestvice na Šmarno prihajajo Bernard Dematteis (številka 3), Andrew Douglas (št#7) in Kenijec Geoffrey Gikuni Ndungu (#9). Bo slednji po zmagi na predzadnji tekmi svetovnega pokala pretekli teden na Bavarskem uspel nadoknaditi 75 točk zaostanka za Italijanom Francescom Puppijem, ki kot vodilni ni prijavljen za Šmarno goro, čeprav lahko izgubi kristalni globus v dvajseti sezoni svetovnega pokala? Teoretično je za Ndungo dovolj že šesto mesto.

Timotej ali ostali svet? Se Timotej Bečan lahko še enkrat rine med največja imena gorskega teka, kot se je v nedeljo na 45. Hochfelnn v nemškem Bergnu na predzadnji tekmi svetovnega pokala s šestim mestom? Lahko na domači Šmarni gori zmore na zmagovalni oder in se v svetovnem pokalu vrine med deseterico? Trenutno je 18. Na svetovnem prvenstvu v Andori je bil z 24.mestom le mesto za Kenijcem GG Ndungo. Lahko prehiti Bernarda Dematteisa in kot na Bavarskem še enkrat dvojčka Martina Dematteisa, ki sta bila top10 v Andori. Bo v napoto Čeh Jan Janu? In seveda, mu bo v pomoč domača legenda Miran Cvet?

Andrea ali Lucy?

Bo svetovna prvakinja Kenijka Lucy Wambui Murigi, tudi #1 svetovne lestvice WMRA na Šmarni gori hitrejša od rekorderke trase Andree Mayr (na fotografiji), #2 svetovne lestvice in tudi vodilne v svetovnem pokalu. Bo na zmagovalnem odru Šmarne gore in svetovnega pokala zraven omenjenih dveh Nemka Michelle Maier, številka #5 ali Irka Sarah McCormack #10? (točkovanje svetovnega pokala)

Tina ali Tina?

Katera bo prej na Šmarni gori? Tina Klinar in Tina Kozjek? Katera bo članska zmagovalka Pokala Slovenije? In tudi zmagovalka prestižnega super Pokala Slovenije? Tek bo odločil tudi med mladinci, Tine Hren ali Klemen Španring? In tudi med mladinkami bo odločala šmarnogorska strmina med Špelo Gonza in doslej vodilno Nušo Mali? Hitrejši od teh bo pokalni zmagovalec! Med člani je Timotej Bečan že teoretično zmagovalec. Je pa odprto, bo drugi v Pokalu Slovenije Gašper Bregar ali Luka Mihelič? Bo Luka pri teku navzgor izkoristil potencial boljšega plezalca od vsestranskega Gašperja? Jima bo Miran Cvet še enkrat dokazal potencil večnosti? Veliko razlogov za pester in dramatičen dan na Šmarni gori.

Šmarnogorska ali KGT Papež?

In ni vse v točkah in pokalu. Kdo bo izstopal po množičnosti? Bo domači tekaški klub Šmarnogorska naveza imela več predstavnikov na tekmi kot KGT Papež? Razmerje na predprijavah je 21:17 v korist domačinov. Seznam predprijav