03.10.2018.

Zaključek dvajsete sezone svetovnega pokala tudi s slovenskim vplivom

Zaključek dvajsete sezone svetovnega pokala tudi s slovenskim vplivom

V soboto se bo z 39. tekom na Šmarno goro zaključila jubilejna dvajseta sezona svetovnega pokala. Letošnji niz šteje pet tekem. In tudi v soboto bo tek pomembno vlival na najbolj pomembne lovorike sezone.

Šmarna gora v ta najpomembnejši niz sodi od leta 2001. Torej od 22. teka na Šmarno goro in sicer vsa leta, ne pa tudi 2003 in 2005. Prej se je niz imenoval WMRA Grand Prix, po priznanju IAAF pa je finale dobil polnopravni status svetovnega pokal World Cup. Šmarna gora ni bila prva slovenska tekma v tem koledarju. Leta 2000 je štel tek na Krvavec. Med leti 2009 in 2017 je bil v ta najbolj pomembni niz mednarodnih tekmovanj uvrščen tudi Tek na Grintovec, leta 2010 pa Velika Planina/Kamnik kot prizorišče svetovnega prvenstva. Enkrat tudi tek na Ratitovec iz Železnikov. Tomo Šarf ima seveda nemalo zaslug, da se svetovni pokal ustavlja v Sloveniji tako redno.

Prva zmagovalca Grand Prix WMRA sta bila Novozelandec Jonathan Wyatt (drugi z leve) in Britanka Angela Mudge. Pomembno pa sta se v zgodovino zapisali tudi Slovenki. Na Šmarni gori se je 2011 'globus'  pritekla Lucija Krkoč (v sredini). Leta 2013 pa se je nad Ljubljano kot zmagovalka svetovnega pokala končno okronala tudi Mateja Kosovelj (druga z desne) . Pred tem je bila že dvakrat druga (2006,2008) in dvakrat tretja (2009, 2012), druga pa tudi še leta 2014. Tudi Mitja Kosovelj (desno) je bil dvakrat drugi (2008-9).

Zgodovina svetovnega pokala in vsi rezultati

        Novozelandec Jonathan Wyatt je svetovni pokal osvojil osemkrat med leti 1999 in 2009, niz so mu prekinili le Italijani Molinari, De Gasperi in Gaiardo. Turek Ahmet Arslan (2010-11), Eritrejca Azerya Teklay (2012-13) in Petro Mamu (2014, 2016) so zmagovali po njegovi dobi. Vmes je Mamu spustil Britanca Andrewa Douglasa (2015), ki se ima v največji meri zahvaliti uspehu tistega leta na teku na Ratitivec. Andrea Mayr (zgoraj) bo imela v soboto priložnost za četrto zmago, s čimer bo sama na vrhu lestvice dosedanjih dvanajstih zmagovalk GrandPrix/WorldCup.

Lanska zmagovalca sta bila Italijana Alex Baldaccini in rojakinja Alice Gaggi. Wyatt je kot predsednik WMRA letos uvedel nekaj svežine, v niz so štele raznolike preizkušnje od dveh gorskih klasik (Grossglockner, Bergen), Vertikal kilometra (PizTriVertikal), maratona (Sierre – Zinal) do klasike gor-dol (Šmarna gora). Letos imata največ možnosti omenjena šmarnogorska rekorderka iz Avstrije in Italijan Francesco Puppi (tretji lani na Veliki planini).

Italijana lahko kot devetega s to lovoriko z nekaj kombinacijami  izrine Kenijec Gikuni Geoffrey Ndungu. Italijan ima 85 točk prednosti, a tekmo več, zato se mu po pravilu odšteje slabši od petih rezultatov, ob tem pa finalna tekma prinaša še posebni bonus (15 točk) za udeležbo na finalni tekmi in bonus za množično udeležbo, če bo sodelovalo zastopstvo iz več kot 12 držav. Šmarna gora bo s te plati pomembna in odločilna.

Timotej Bečan ima s šestim mestom na tekmi svetovnega pokala v bavarskem Bergnu še veliko možnosti, da se zavihti med najboljšo deseterico svetovnega pokala. Sedaj je 18. S 15 točkami s Hochffeln Berglaufa nad Bergnom ima možnosti za uvrstitev v skupno točkovanje še Luka Mihelič. Pogoj za uvrstitev sta dve tekmi. – Svetovni pokal – točkovanje (klik)