29.04.2019.

Timotej Bečan in Mojca Koligar začela z zmago na Čavnu

Timotej Bečan in Mojca Koligar začela z zmago na Čavnu

"Tekmo sem vzel še bolj taktično kot sicer in ritem zlagoma stopnjeval. Dež in mrzlo vreme meni vedno ustreza, kar me je tudi tokrat prerodilo. Po nekaj minutah teka sem že vedel, da bo šlo odlično,"je Timotej Bečan opisal taktični del teka do zmage na 6. Čaven vertikal kilometer. 

Timotej Bečan in Mojca Koligar sta zmagovalca šeste izvedbe Čaven vertikal kilometer, uvodne članske tekme Pokala Slovenije v gorskih tekih. Oba sta zmagala pričakovano. Mojca je v deloma deževnem vremenu, na spolzkem terenu, odtekla tudi nov ženski rekord trase. Iz Lokavca do Koče na Čavnu (4,4 km, 1070 m) je potrebovala 45:53 minute. Hitrejša je bila od lanskega dosežka Jasmine Jelovšek. O hitrem teku je zgovoren tudi podatek, da je na Čaven pritekla kot 12.

Za najboljšega gorskega tekača zadnje dobe (38:52) je bila časovna znamka Mirana Cveta (38:10) še malce prezahtevna. Bečanu je, kar je bilo tudi pričakovati glede na Gradiški gorski tek, dokaj tesno sledil izkušeni vertikal specialist Simon Alič (39:34). Tretje mesto je pritekel še eden od peterice iz zlatega kluba 'Čaven pod 40 minut' Rok Bratina. Trojica je bila v cilju z lepo časovno razliko. Gašper Bregar je pritekel četrto mesto.

Posebno pozornost je na Čavnu veljala mlademu valu, Klemenu Španringu (AD Slovenska Bistrica) in Špeli Gonza. Tekač generacije 2002 je v absolutni konkurenci pritekel celo peto mesto s časom 44:06. Tudi Špela Gonza (2001, AD Štajerska) je kot druga v cilju napovedala svetlejše čase mlade generacije v mednarodnem merilu. Za vsega 8 sekund je zaostala za časovno znamko 50 minut, da bi se tako vpisala tudi v virtualni zlati klub tekačic 'Čaven pod 50'. Ob novem vpisu Mojce Koligar je sedaj na seznamu pet tekačic (Jasmina Jelovšek, Petra Mikloša, Karmen Klančnik Pobežin, Jana Bratina). Tretje mesto je pritekla Tina Klinar, v soboto zmagovalka Mekinjskega krosa, četrto še ena mladinka Nuša Mali in peto izkušena Mihaela Tušar.

Šesta izvedba teka na Čaven je tudi obrnila trend udeležbe. Na Čaven je v cilj priteklo 99 tekačev in tekačic. Tako se je po letu 2015 (111) in 2016 (105) udeležba na 'originalni trasi znova približala stotici. Kot je bilo zaradi vremenskih okoliščinah s strani organizatorja odločeno že pred nedeljskim jutrom, so se mladi pomerili v Lokavcu. Udeležbe mlajših (13) ne razveseljuje. Organizatorjem ostajajo celo kolajne. Vreme zagotovo ni izgovor.

»Danes sem na tekmi naravnost užival,« je svoje vtise že na toplem na plano Timotej dajal. »Ob treh ponoči smo morali na urgenco, saj je Elija dobil precej hudo vnetje na licih, zato sem na start prišel precej nenaspan in pa predvsem brez navijaške podpore. Vseeno pa niti slučajno nisem prišel na start z belo zastavico. Tekmo sem zato vzel še bolj taktično kot sicer in tempo zlagoma stopnjeval. Dež in mrzlo vreme meni vedno ustreza, kar me je tudi tokrat prerodilo. Po nekaj minutah teka sem že vedel, da bo šlo odlično. Kmalu sem ostal sam v ospredju in užival v teku. Izboljšal sem svoj lanski čas, kar je še dodaten razlog za zadovoljstvo. Vse pohvale potezi organizatorja, ki je podelitev prestavil v dvorano v dolini, kjer smo lahko tekmovalci celo skočili pod vroč tuš in na suhem rekli kakšno besedo med seboj.«

"Nisem imela zgolje svoje tekme ," je Mojca Koligar zanikala, da bi jo v hrib kljub velikanski prednosti gnal le lasten izzov.  "Zavestno sem se odločila, da izpustim Zasavski polmaraton in se udeležim pokalne tekme. Imela pa sem svoj dober ritem in ga s spodbudo nekaterih fantov lepo držala celotno traso. Rekord mi pomeni zgolj to, da sem napredovala in da sem na pravi poti. Daje mi tudi spodbudo, da nadaljujem z načinom treniga, ki se je izkazal za učinkovitega."

Tekma je bila v rokah organizacijske ekipe »Triatlon klub Eklimas Ajdovščina« in niso imeli lahkega dela. »Glede na vse vremenske strahove ob izvedbi tekme, ni bilo tako hudo, kot je kazalo. Napovedali so sneg in 120 km/h v cilju. Z bojaznijo smo čakali sporočilo gorskih reševalcev, da bi bilo neizvedljivo. Je bil pa bil potem start v dežju, v cilju je bil kar hladno. K sreči je tam koča. So bili pa verjetno pogoji v hladnejšem vremenu boljši kot v vročini, le ponekod je bila pot drseča, kar je poslabšalo čase nekaterim,« je razmere opisal delegat AZS Borut Malavašič.